Innan sparrisen tillagas skär man av ca 0,5-1 cm längst ned på stjälken, det gäller för både grön och vit. Grön sparris behöver inte skalas. Den kokas försiktigt ca 3-5 minuter. Vit sparris har hådare hölje och skalas 2 cm från toppen och nedåt med potatisskalare. Den kokas försiktigt ca 8-10 minuter
1. Sparris naturell
Gör så här: Sjud sparrisen försiktigt under passning i lättsaltat vatten. Den är godast med tuggmotstånd. Ta upp sparrisen – skär av en bit och smaka för att känna om den är färdig.
Servera endast med smör och ev. med hyvlad permesanost. Jättegott som entrérätt eller som tillbehör i måltiden.
För att spara den färdiglagade sparrisen så lägg den i kylskåpet i lite av kokspadet. Den håller sig fräsch i kylskåpet i ca 1 vecka och kan användas i sallader. Om man får sparris över kan den också med fördel gratineras i ugnen med t.ex. västerbottenost.
2. Sallad med sparris – ca 2 portioner
Blanda följande:
1 huvud Rosésallad eller Lollo rosso
8 st tillagade gröna eller vita sparris
Ca 50g färska haricots verts – koka al dente ca 5 minuter
Ca 50 g färska sockerärtor
1 salladslök ( kan bytas till strimlad purjolök )
Salladsdressing till vit sparris:
½ dl olivolja
1 tsk dijonsenap ( kan bytas ut till ett kryddmått curry )
salt och peppar
Salladsdressing till grön sparris:
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
1 liten finhackad tomat
1 tsk färsk riven ingefära ( kan bytas ut till 1 pressad vitlöksklyfta )
Salt och peppar
Häll dressingen över salladen och servera
3. Sparris med kallrökt lax ( kallrätt ) - 4 portioner
Ingredienser:
12 gröna sparrisar
4 skivor kallrökt lax
Koka sparrisen enligt ovan – se Sparris naturell. Kyl genast i kallt vatten.
Låt sparrisen rinna av och pressa över lite citron och salta lätt. Linda in 3 sparrisar i varje laxskiva.
Dressing:
3 msk olivolja
Saften från 1 pressad citron
1 ask kryddkrasse som hackas ( kan bytas till hackad basilika eller persilja )
Salt och peppar
Häll dressingen över laxrullarna skedvis
Garnera med 2-3 msk riven permesanost och 2-3 msk rostade pinjenötter
4. Sparris med rökt lax och ost i ugn (varmrätt )
- fyra portioner.
Medan recept 3 är en kallrätt är här en variant i ugnen som överträffar sig själv. Passar som förrätt eller koka nypotatis till så blir det som ett full måltid.
Ingredienser:
12 skivor rökt lax
12 tjocka ostskivor ( västerbotten, brännvinsost eller annan ost )
Gör så här:
Rulla in tre sparrisar i tre skivor rökt lax. Gör tre rullar per person. Lägg i en eldfast form och lägg en tjock skiva ost över varje rulle. Gratinera i 200 grader tills osten smält.
2 kommentarer:
Köpte grön sparris på torget idag. 15 kr för 250 gr, är det ett bra pris?
Jag älskar att handla grönsaker på torget, köpte även en gurka för 3 kronor! Super!
Absolut bra pris. En skiva permesan eller västerbottenost är gott på sparrisen
Skicka en kommentar