2009-05-26

Spenatdax - fyra recept

Det är säsong för spenat. Här finns A och E vitamin samt antioxidanter.

1. Spenatbollar med sesamfrön - ca 4 portioner
Lätta och roliga att göra. Servera som grönsak till middagen eller som förrätt / snacks.
Ingredienser:
500 g spenat
1 msk sesamfrön
1msk sesamolja (eller olivolja )
Gör så här:
Koka spenaten någon minut i lättsaltat vatten
Spola i kallt vatten och krama ur vätskan med händerna
Forma till små bollar
Rosta sesamfröna i stekpannan och häll upp i en skål
Stek bollarna i oljan
Ta upp dem och rulla dem i sesamfröna

2. Spenatvinägrett och potatis – ca 4 portioner

½ kg kokt och kall potatis
2 ugnsbakade paprikor, 1 gul och 1 röd ( passa på att ugnsbaka flera paprikor - går bra att frysa in och sedan använda hackade i sallader )

Spenatdressing – ingredienser:
1 dl olivolja
100 g färsk spenat
50 g persilja
0,25 dl vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad apelsinsaft
1 tsk fransk senap
1tsk salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till dressingen och mixa med stavmixern till en slät dressing
Skiva den kokta kalla potatisen och rör ner de grillade paprikorna
Häll över spenatdressingen. Ät!


3. Spenatpaj utöver det vanliga – ca 6 personer
Gör gärna dubbel sats pajdeg och frys in hälften till nästan gång – arbetsbesparande! I denna rätt ingår ingredienser som vetegroddar, bovetemjöl och polenta. Väl värt att ha hemma då dessa kommer att dyka upp i flera andra recept.

Pajskal-ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
½ dl bovetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1,5 dl keso
75 g smör
3 msk vatten

Fyllning-ingredienser:
1 l färsk spenat
6 dl vatten
1 tsk färsk riven muskotnöt ( eller malen )
1 tsk brunt socker
1 ½ dl polentagryn ( även gott till frokust )
1 dl klippt gräslök
salt och peppar.

Gör så här:
Arbeta ihop alla ingredienserna till pajskalet och låt degen vila någon timme i kylskåpet.
Förväll därefter spenaten i ca 2 dl av vattnet och mixa dem därefter. Det skall bli 4 dl vätska.
Koka upp resten av vattnet med muskoten och sockret och vispa därefter ner polentan och låt det småkoka ett par minuter.
Ta grytan ifrån plattan och rör ner spenaten samt den klippta gräslöken. Peppra och salta.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 27 cm i diameter. Förgrädda i 200 grader i ca 5 – 10 minuter. Låt svalna något.
Lägg fyllningen i pajskalet och grädda i 200 grader ca 10 minuter.

När pajen är färdig – dekorera med sesamfrön. Lägg cocktailtomater runt om eller skär tomater i klyftor. Det röda blir fint till det gröna

Gott till rökt makrill och rökt lax

4. Spenatsoppa - se tidigare inlägg Broccolisoppa och använd ca en liter spenat i stället. Prova en pikant smaksättning genom att smula i 100 - 150 gram ädelost i soppan före servering

1 kommentar:

Energia sa...

Spenatpajen var mycket enkel att göra, jag gjorde den med fryst spenat och la även in räkor och svamp samt lite ost ovanpå! Mättade riktigt gott och jag gillade pajskalet!