
De säljs hela och torkade. Det är inte självklart att de går att finna i alla butiker, men det kommer mer och mer. Annars brukar det vara lätt att hitta hos butiksägare från andra länder. Om det inte går att få tag i berberis i ögonblicket så kan man prova att ersätta det med tranbär.
Busken härstammar från Asien men är nu även utbredd i Europa och den finns också i Sverige.
Bären används flitigt i det persiska köket. I Iran kallas bären zereshk. De ger en syrlig pikant smak. Man fräser dem först i smör eller olja tills de blir glansiga utan att få färg. Ris med berberis-bär lämpar sig väl till kyckling och fisk rätter.
följer ett recept tillsammans med basmatiris men det går också
som på bilden längst ner tillaga snabbt i pannan med couscous.
Ingredienser: 4-6 portioner
4 dl basmatiris
8 dl vatten
1 tsk salt
1/2 pkt saffran (0,25 g ) ( kan ersättas med gurkmeja )
1 msk hett vatten
1 dl torkade berberis eller tranbär
1 msk smör
1/2 dl hackade pistagenötter
Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
Skölj riset och lägg det i vattnet.
Koka på svag värme 15-20 min tills vattnet har kokat in.
Rör in lite luft i riset och gör några hål med skaftet av en slev eller liknande.
Stäng av värmen och låt riset stå kvar på plattan 15-20 min.
Blanda saffran och vatten och låt det dra en stund.
Blanda det med riset och lägg upp på ett stort fat.
Bryn bären i smör någon minut så de blir glansiga och blanda i.
Garnera med pistagenötter
1 kommentar:
Mmm detta låter gott! Detta ska jag testa :)
/Marilyn
Skicka en kommentar