2009-06-01

Vad kan man göra med kålrabbi?

Kålrabbi är en rotfrukt och kan ätas som råkost, kokas, stekas eller gratineras. Smaken är som en blandning av rädisa och blomkål har någon sagt.

Upptäck gärna kålrabbi! Köpte nyligen 3 st för 10 kronor på torget. Den har flera användningsområden
- färsk i sallad
- kålrabbistavar till dip
- som soppa
- koka och ät med smör

Nedan följer tre recept:

1. Ugnsstekt kålrabbi med citron och champinjoner
2 st kålrabbi
1/2 dl olivolja
1/2 dl pressad citron (saften av 1 citron)
½-1tsk brunt socker
1 hackad färsk chili eller 1-2 torkade
Ca 200 g färska skivade champinjoner
2 dl riven ost (köp ej färdigriven – det blir mycket dyrare)
Salt, svartpeppar

Gör så här:
Skala kålrabbin och skär i ca 1 cm tjocka stavar och lägg i en
ugnsfast form. Blanda ihop olivolja, citronsaften, brunt socker och
hackad chili samt salt och peppar och häll över kålrabbi bitarna. Fräs den sköljda och skivade svampen i smör eller olja. Bred svampen över kålrabbiskivorna. Gratinera i 200 grader i 10 minuter. Strö därefter på den rivna osten och gratinera tills den smält. Kålrabbin får gärna vara mjukare än al dente. Klipp gärna över timjan eller citrontimjan.
Servera med t.ex. stekt kassler eller som på bilden med rökt fisk, nypotatis, ugnstekt paprika och spenatbollar. Se tidigare inlägg: Spenatdax - fyra recept


2. Kålrabbi som sallad
Skär kålrabbin i strimlor eller stavar och lägg i en salladsskål.
Blanda olivolja, pressad citron, salt och svartpeppar. Lägg alltsammans i en burk med lock och skaka. Häll dressingen över kålrabbistavarna och ät därefter som en sallad. Friskt och gott.



3 Kålrabbisoppa med persiljerot - 4 portioner
Persiljerot ingår i denna soppa och är släkt med persilja men
liknar en liten palsternacka. Man kan säga att den har liknande
användningsområden som kålrabbi. Persiljerot kan köpas året
runt och förvaras i kylskåp

Ingredienser:
3 st kålrabbi
200 g persiljerot
2st vitlöksklyftor
2st scharlottenlökar ( eller annan lök )
Olivolja för att fräsa rotfrukterna
5 + 5 dl vatten
2 dl klippt persilja
2 dl vita bönor eller andra bönor ( blötlagda och kokta )
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och skär kålrabbi och persiljerot i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken i oljan i en stor gryta och ha sedan i rotfrukterna. Häll på vatten och koka tills rotfrukterna är mjuka.
Häll i den hackade persiljan. Späd med lite vatten i taget så att det blir lagom vätska och låt soppan sjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa med mixerstav och häll tillbaka i grytan
Lägg till sist i de kokta bönorna och koka upp på nytt. Soppan är klar för servering.

Inga kommentarer: