2009-05-28

Sparris - Vårens primör

Sparris är godast att ätas nyskördad eller just när man köpt den då den skall se fräsch och spänstig ut. Vit och grön sparris är egentligen samma växt, men med den skillnaden att den vita skördas innan den ens kommit upp ur jorden. Får den växa vidare uppe i solljuset skiftar den färg till grönt. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd.

Innan sparrisen tillagas skär man av ca 0,5-1 cm längst ned på stjälken, det gäller för både grön och vit. Grön sparris behöver inte skalas. Den kokas försiktigt ca 3-5 minuter. Vit sparris har hådare hölje och skalas 2 cm från toppen och nedåt med potatisskalare. Den kokas försiktigt ca 8-10 minuter

1. Sparris naturell
Gör så här: Sjud sparrisen försiktigt under passning i lättsaltat vatten. Den är godast med tuggmotstånd. Ta upp sparrisen – skär av en bit och smaka för att känna om den är färdig.
Servera endast med smör och ev. med hyvlad permesanost. Jättegott som entrérätt eller som tillbehör i måltiden.

För att spara den färdiglagade sparrisen så lägg den i kylskåpet i lite av kokspadet. Den håller sig fräsch i kylskåpet i ca 1 vecka och kan användas i sallader. Om man får sparris över kan den också med fördel gratineras i ugnen med t.ex. västerbottenost.

2. Sallad med sparris – ca 2 portioner
Blanda följande:
1 huvud Rosésallad eller Lollo rosso
8 st tillagade gröna eller vita sparris
Ca 50g färska haricots verts – koka al dente ca 5 minuter
Ca 50 g färska sockerärtor
1 salladslök ( kan bytas till strimlad purjolök )

Salladsdressing till vit sparris:
½ dl olivolja
1 tsk dijonsenap ( kan bytas ut till ett kryddmått curry )
salt och peppar

Salladsdressing till grön sparris:
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
1 liten finhackad tomat
1 tsk färsk riven ingefära ( kan bytas ut till 1 pressad vitlöksklyfta )
Salt och peppar

Häll dressingen över salladen och servera


3. Sparris med kallrökt lax ( kallrätt ) - 4 portioner

Ingredienser:
12 gröna sparrisar
4 skivor kallrökt lax

Koka sparrisen enligt ovan – se Sparris naturell. Kyl genast i kallt vatten.
Låt sparrisen rinna av och pressa över lite citron och salta lätt. Linda in 3 sparrisar i varje laxskiva.

Dressing:
3 msk olivolja
Saften från 1 pressad citron
1 ask kryddkrasse som hackas ( kan bytas till hackad basilika eller persilja )
Salt och peppar

Häll dressingen över laxrullarna skedvis
Garnera med 2-3 msk riven permesanost och 2-3 msk rostade pinjenötter




4. Sparris med rökt lax och ost i ugn (varmrätt )
- fyra portioner.
Medan recept 3 är en kallrätt är här en variant i ugnen som överträffar sig själv. Passar som förrätt eller koka nypotatis till så blir det som ett full måltid.

Ingredienser:
12 kokta sparrisar
12 skivor rökt lax
12 tjocka ostskivor ( västerbotten, brännvinsost eller annan ost )


Gör så här:
Rulla in tre sparrisar i tre skivor rökt lax. Gör tre rullar per person. Lägg i en eldfast form och lägg en tjock skiva ost över varje rulle. Gratinera i 200 grader tills osten smält.

2 kommentarer:

sophia sa...

Köpte grön sparris på torget idag. 15 kr för 250 gr, är det ett bra pris?
Jag älskar att handla grönsaker på torget, köpte även en gurka för 3 kronor! Super!

marirose sa...

Absolut bra pris. En skiva permesan eller västerbottenost är gott på sparrisen