2009-05-09

Rabarberpaj med kokoslock

 Nu är det säsong för rabarber. I helgen fick jag betala 25 kr/kg på torget, men snart skall man kunna köpa för mellan 10-15 kr. Emellertid är det många som har rabarber hemma i sin trädgård och kanske gärna ger bort. Det går att frysa in dem råa sedan man sköljt och skurit dem i bitar.
Svenska rabarber

Rabarber med Kokoslock – 4 portionerIngredienser
300 g rabarberstjälkar
5 msk strösocker
½ vaniljstång ( kan bytas ut med kanelstång )


Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda strösocker och fröna från den urskrapade vaniljstången i en tillräcklig stor skål och vänd sedan ner rabarbern i blandningen och lägg i en ugnsform (det går också bra at fördela blandningen i 4 ugnsfasta portionsformar ).


  Smält följande ingredienser i en gryta och bred över rabarbern



Rabarber med kokoslock
75 g smör 5 msk strösocker
5 msk vetemjöl
2 dl kokosflingor ( kan bytas ut till hackad mandel )
2ägg

Grädda pajen i 200 grader i ca 15-20 minuter.

1-2 msk kokosflingor till garnering och några blad citronmeliss. Servera med iskall grädde



Rabarberpaj med kokos
 
Tips: Sträva efter att använda vaniljstång istället för vaniljsocker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Vaniljfröna kan komma direkt i desserten eller grädden om man väljer det. Vaniljstång kan bytas ut till kanelstång.

Kokos kan bytas ut med hackad mandel. Köp inte mandelspån i påsar - det är jättedyrt. Köp hel mandel och låt dem sjuda så att skalen lossnar. Hacka därefter så mycket mandel som behövs. Blir det mandel över går det utmärkt att frysa in såväl hela som hackade. Lätttillgängligt för att användas i matlagning och desserter.

3 kommentarer:

Energia sa...

Vilken fin blid, ser riktigt gott ut! Håller helt med dig angående vaniljstången, en helt annan kvalitét!

leni sa...

Nu ska jag ut i tragarden och ta mina rabarber och baka pajen.
Leni

Sophunny sa...

mmm, det ska bakas när jag kommit hem:)