2009-05-10

Experimentera med Rabarber

Experimentera med rabarber och prova att slösa med tiden i köket. Testa att göra soppa, kompott, bakverk och pajer. Variera smaksättning med kanelstång, vaniljstång, citron och lime eller färsk riven ingefära. Observera att mängden socker kan variera i tillagningen men personligen tycker jag om när det sura och beska ger karaktär tillsammans med en mindre mängd socker. Nedan kommer recept på Rabarbermarmelad med ingefära samt en enkel Rabarberkompott


Rabarbermarmelad med ingefära ( förbereds kvällen före )

Rabarbermarmelad med ingefära
 Ingredienser – 4 personer
500 g rabarber tvättade och skurna i mindre bitar
½ - 1 tvättad citron i skivor
2 dl strösocker
1 msk färsk riven ingefära.

Varva rabarber och citron med sockret i en form. Låt stå över natten och safta sig. Lägg i en panna nästa dag och koka i 20 minuter. Ta därefter bort citronskalen – resten brukar koka in. Tillsätt eventuellt mer socker men smaka först. Koka ytterliggare 15 minuter. Rör ner den färskrivna ingefäran.
Häll på en liten burk och förvara i kylen för kortare tid. Resten kan frysas in och tas fram vid behov.


Rabarberkompott
Ingredienser – 4 personer
500 g rabarber
1 vaniljstång
1,75 dl strösocker eller brunt socker

Lägg skurna och sköljda rabarberbitar i en större gryta. Tillsätt vatten så att de precis täcks. Vänd ner sockret och de urskrapade vaniljfröna och lägg därefter i hela vaniljstången som får koka med. Låt rabarberröran sjuda tills den är mjuk utan att bli sönderkokt. Häll över i en skål och låt svalna. Färdigt!!

Servera med en klick vispad grädde eller yoghurt. Gott som mellanmål och en grov smörgås till. Kompotten kan också utgöra grunden för nya experiment.

Prova också att byta ut vaniljstången mot en kanelstång

Inga kommentarer: