2011-09-15

Hallontårta med lemoncurd

Hallontårta med lemoncurd
Det var min syster som bjöd på den här goda vackra Hallontårtan som hon hittat i en en tidskrift med Laga Lätt - inriktning för vecko och festmenyer.

Tårtan är lätt att göra även om den innehåller några olika moment. Ugnen behöver inte användas.
Fördelen är att den kan frysas in i förväg och dekoreras när den skall serveras.

Istället för gelatin kan man använda Agar Agar som  är en gelé framställt från någon slags alger. Många önskar undvika gelantinblad inte mins vegetarianer. För en lättare gelé används 6 g per liter Agar Agar, och för en hård gelé används 10 g per liter. En riktlinje är också en matsked Agar Agar till 2 dl vätska. Läs på förpackningen.

Det är lätt att göra sin egen Lemoncurd. Ha den gärna lätt till hands genom att frysa in i t.ex. väldiskade glasburkar. Lätt att ta fram när man som här skall baka en tårta eller bara lägga på brödet. Se föregående inlägg eller "Lemoncurd" i innehållsförteckningen.

Havrekex ingår och vill man ha hembakade så se i innehållsförteckningen under "kex" eller Hembakade kex med rabarbermarmelad och ädelost . Om man skall köpa i butik så välj med omsorg av god kvalitet.

Sträva efter att citronerna är ekologiska så att besprutningsmedel i skalet undviks så långt det är möjligt.

Klicka längst ned och lyssna på Jimmi Cliff.
Lättlagad hallontårta
Ingredienser 8 portioner
1 pkt havrekakor eller ca 225 g
50 g smör
2 ekologiska  limefrukter
Ca 0,5 liter hallon eller 2 förpackningar djupfrysta (á 225g )
1 burk lemoncurd eller hemmalagad
2 dl matyoghurt
2 msk Agar Agar ( eller 4 st gelantinblad )
3 äggvitor från ekologiska ägg
2 dl vispgrädde
2 kvistar citronmelliss

Gör så här:
Mixa havrekakorna i en mortel eller i en matberedare så att de blir smuliga
Smält smöret och tillsätt

Tvätta limefrukterna och riv dem fint
Blanda finriven lime och sockret

Blanda hälften av limesockret med havresmeten och sätt undan i en skål
Spara andra hälften av limesockret till dekoration

Spara ca 25 st hallon till dekorationen
Mixa resten av hallonen med lemoncurd och youghurt i en matberedare
Rör i 2 msk Agar Agar  ( eller smält gelantinet med 3msk hallonmix i mikron eller i en liten kastrull )

Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Vispa grädden till och tillsätt den till hallonröran
Vänd ner äggvitorna med stora luftiga  tag med en slickepott.

Klä en form ( ca 24 cm i diameter ) med med löstagbar botten med plastfolie
Sätt fast formens kant
Häll i smeten
Toppa med havresmulet
Ställ in tårtian frysen i minst 2 timmar

Ta fram tårtan ca 20 minuter före servering
Skär med vass kniv runt kanterna
Vänd upp tårtan på ett fat
Dekorera med hallon, limesocker och citronmeliss

Klicka och sätt på Jimmy Cliff här nedan


Inga kommentarer: