2010-06-15

Pitabröd - praktiskt

Pitabröd

Att kombinera rågsikt med fullkornsvetemjöl gör pitabröden både fylliga och smidiga. Utmärkt att ha med sig i väskan när hungern gör sig påmind. Och så slipper man bli hänvisad till snabbköken och så mycket billigare och nyttigare.

Receptet kan med fördel dubbleras

Nedan får ni ett smakprov av Odetta i Johonny Cash show från 1969.

Ingredienser - 8 st
3dl vatten
25 g jäst ( ½ paket )
1 tsk salt
2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl med fullkor
Gör så här:
Finfördela jästen i en skål
Värm vattnet till 37 grader
Häll vattnet över jästen och rör så att den löser sig
Tillsätt salt, all rågsikt och nästan all vetemjöl
Arbeta väl och tillsätt ev. mer mjöl. Degen skall släppa degskålen
Ta upp degen och arbeta den till en rulle
Dela i 8 delar och forma var och en till en rund bulle
Låt bullarna jäsa i 20 minuter
Kavla därefter till bullarna utan att knåda till runda lite avlånga kakor
Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 7 -10 minuter

Dela pitabrödet från ena sidan och låt den hålla ihop i den andra. Fyll med sallad, ost, tomat, skinka eller efter egen fantasi.

Inga kommentarer: