2010-06-14

Rabarberchutney med senapsfrön


Senapsfröna ger karaktären till denna goda chutney. Utnyttja rabarberna i våra svenska trädgårdar eller hos torghandlarna. Under säsongen maj – augusti finns också ekologiska rabarber att få tag i.

Se upp under grillsäsongen med feta innehållslösa tillbehör med tveksamt näringsvärde i butikerna. En hemmalagad chutney överträffar och framhåller alla naturliga smaker. Passar också att ta med sig till värdparet på grillfesten.

Nedan kan ni lyssna på Jack Johnson när han sjunger "Angel"

Förberedelse:
Se till att det finns rena glasburkar med lock
Koka upp vatten och skölj burkarna i det kokheta vattnet
Låt burkarna svalna

Ingredienser ( ca 6 – 8 dl )
500 g rabarber
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
Olivolja
2 lagerblad
2 msk bruna senapsfrön
2 msk vinäger
1 dl vitt socker
1 dl muscovado socker

Gör så här:
Skär rabarberna i tunna bitar och skölj dem i ett durkslag
Fräs den gula löken och vitlöken i olja utan att det bryns
Tilsätt alla övriga ingredienser, sänk värmen och rör tills sockret har löst sig
Låt putta under lock i ca 20 minuter
Häll upp den färdiga chutneyn i burkarna
Låt dem svalna genom att ställa burkarna i kallt vatten
Sätt på locket och förvara dem mörkt och svalt ( osäker på varaktigheten )
Öppnad burk skall förvaras i kylen
Burkarna går bra att frysa in men fyll dem då inte ända upp till randen

1 kommentar:

Anonym sa...

Har alltid tyckt om rabarber och alltid gjorde den klassiska rabarberkräm till barnen. Ska pröva den här, perfekt till ris. Undrar om muscovado smakar som farin socker?
//Afza