2010-03-03

Como agua para chocolate - En kärleksförklaring

Låt matlagningen ta tid, umgås och tänd ljus och sätt på musik. Ett lugnt liv är inte ett tråkigt liv utan rymmer mer variation än ett jäktat – man får tid att känna och smaka. Prova mexikansk kyckling accompanjerad av chili och choklad. Det blir som en kärleksförklaring - Como agua para chocolate.

En mexikansk kyckling accompanjerad av chili och choklad – Como agua para chocolate



Köp inte vilken kyckling som helst. Ifrågasätt de billigaste alternativen som är pumpade med vatten och marinader i kombination med ohälsosamma E-medel. Bra mat kan inte vara hur billigt som helst. Leta t.ex. Bosarps kyckling som är ett kravmärkt alternativ.

Ingredienser- 6 personer
6 kyckling bröst ( alternativ kalkon eller annan fågel, för vegetarianen välj quorn filé )
Olivolja till stekning
Saft från tre limefrukter
1 stor hackad gul lök
3 stora hackade vitlöksklyftor
2 -3 röda chilifrukter
1 tsk kummin
1 tsk koriander
15 svartpepparkorn
10 hela kryddnejlikor
5 dl vatten
Salta efter behov
4-6 rutor mörk och riktigt bitter choklad (t.ex. Michel cluizel 99 % eller den på 85%. Går att köpa på Ahlgrens i Malmö vid Södertull där man också kan få råd och tips. Det går även att använda Valrhona Abinao 85% )

Gör först detta.
Lägg köttet i en skål. Häll lime juice över och rör om. Täck över och låt dra ett par timmar eller till nästa dag.

Fortsätt så här:
Använd en stekpanna med kanter eller stekgryta.
Stek den marinerade kycklingen väl i en stekpanna med kanter (alternativ kalkon eller quorn)

Gör såsen t.ex. i en anna stekgryta
Bryn den hackade löken och vitlöken i lite olja. Tillsätt hackad färsk chilifrukt samt övriga kryddor och vattnet.
Låt puttra på låg värme i 15-20 minuter.
Låt chokladrutorna till sist smältas med i såsen
Häll såsen över kycklingen och servera t.x. med ris och en grönsallad.

Avsluta med en Exotisk fruktsallad med chili. Se innehållsförteckning under dessert.


Se sen filmen Como agua para chocolate om hur matlagningskonst med mycket energi ger en kryddstark njutning och upprymd känsla. Bra val när den mörka årstiden smyger sig på. Axé!


Chilipeppar - ett universalmedel inom gastronomin som egentligen inte är någon peppar utan frukten från en buske varav det finns många olika arter.

Chilifrukten innehåller ett ämne som gör att de smakar starkt och finns framförallt i dess frön och i mellanväggarna. Fröna kan med fördel skäras bort för att minska styrkan i kryddan. Frukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade och t.o.m. rökta.

Den kryddiga kulturen har spridit sig och går hand i hand med hälsosamma idéer och balans mellan protein, fett, kolhydrater och fibrer. Själva chilin är rik på vitaminer och fibrer och anses höja ämnesomsättningen och ge en välbefinnande känsla.

Frukten skiftar i styrka - ju mindre och spetsigare desto hetare. Färgen ändrar sig från omogen grön till mogen gul, orange, röd, brun eller lila och varifrån olika smak variationer kan skapas.

Mer om Chili:
Det som ger chili dess hetta är ett ämne som heter Capsicum. Chilifruktens styrka kan mätas i Scovillegrader. Det är ett smaktest som utvecklades i början av 1900-talet av en apotekare som hette just Scoville. Det är ett roligt test där ämnet Capsicum blandas med en viss mängd alkohol som späds med sockerlösning tills styrkan knappt anas. Det var ett fungerande test men idag finns det modernare teknik.

Inga kommentarer: