2010-03-06

Påskbröd - vackert gult!

Det här brödet gör sig väl till Påsklunchen.
Gurkmejan bidrager förutom med den gula färgen också till en smakförhöjning.



Använd gärna potatis eller grönsaksspad som degvätska. Annars går det bra med vatten.
Påskbröd - två längder

50 g jäst
1/2 msk salt
2 msk gurkmeja
16 dl ( men spara lite till utbakningen )
1 st ägg
3/4 dl olja
1 tsk socker
5 dl vatten ( eller t.ex. potatisspad )
Ägg till pensling ( rör ut med lite mjölk
Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en degskål
2. Värm degvätskan till 37 grader och tillsätt salt, gurkmeja, olja och socker
3. Häll över jästen och rör tills allt löst sig
4. Häll i mjölet lite i taget
5. Vispa ett ägg med ½ dl mjöl och tillsätt degen
6. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter
7. Sätt ugnen på 175 grader
8. Knåda degen lätt och fläta den sedan till ett vackert bröd
9. Låt jäsa igen övertäckt i 10-15 minuter på plåt.
10. Pensla och grädda i 20 -30 min till fin färg

Inga kommentarer: