2010-02-05

Löksoppa med Öl. Mustigt gott!!!

I den här soppan blandar jag flera olika sorters lökar. Lök behöver ätas i någon form dagligen och den smakar gott både som rå och tillagad. Lök fungerar som antioxidant och är även bakteriedödande. Se gärna professor Charlotte Erlansson- Albertsson som har en gedigen forskning kring mat - http://www.erlanson-albertsson.se/index.html

Undvik buljongtärningar om de innehåller E-ämnen och onyttiga tillsatser. Passa istället på att spara spad när ni kokar potatis, grönsaker och liknande. Se också Buljong i innehållsförteckingen. Använd annars vatten.

Ingredienser ca 4 portioner
5 gula lökar
1 rödlök
1 purjolök
1 salladslök
Smör att steka löken i
1 flaska öl 50 cl
0,5 liter vatten ( eller potatis eller grönsaksspad )
1 lagerblad
1 kvist timjan
Salt och peppar
Persilja
2,5 dl creme fraice ( rör ev ner lite i soppan eller servera att toppa med )

Gör så här:
Skala och skiva löken och fräs den långsamt i smör så att den blir mjuk
Tillsatt öl och vatten ( eller egen buljong )
Låt soppan sjuda på svag värme i ca 20 minuter
Mixa ca hälften av soppan och häll därefter tillbaka i gryta
Låt soppan hastigt sjuda upp igen
Smaka av med salt och peppar
Strö över persilja

Gott att äta till:  Kuvertbröd- se innehållförteckning

Inga kommentarer: