2010-02-05

Lätta Kuvertbröd

Det här receptet har jag tagit direkt ur en bok för hembakat. Bröden smakar förträffligt som de är till en kopp te. Men prova dem gärna med en skiva ost till löksoppa ( se innehållsförteckning Löksoppa med öl )

Bröd är mycket tacksamt och ekonomiskt att baka i alla former. Det är mycket svårt att hitta ett välbakat bröd i butikerna. Ofta går det att byta ut mjöl till andra mjölsorter om inte det finns hemma som anges i receptet.

Ingredienser: ca 20 stycken beroende på vilken storlek man väljer
1 hg smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda
½-1 tsk socker
Knivsudd hjorthornssalt
8 dl lantvetemjöl
2-3 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smör och tillsätt mjölken så att det blir fingervarmt
Häll över den söndersmulade jästen
Tillsätt ägg, salt, socker och brödkrydda
Blanda hjorthornssalt med mjölsorterna
Arbeta in mjölet i degspadet men spara lite mjöl till utbakningen
Låt jäsa till dubbel storlek

Dela degen i 2 bitar och rulla ut bitarna till längdr
Skär längderna i bitar och rulla dem till runda bulla
Kavla till bullarna till platta avlånga kakor
Rulla ihop till avlånga bullar
Lägg bullarna på plåt med skarven neråt
Låt jäsa i 30 minuter
Skåra bullarna och grädda dem i 225 grader i 8-10 minuter

Inga kommentarer: