2010-02-19

Ångkoka fisk och grönsaker- och bibehåll smak och näringsämnen

Färsk fisk och gärna så nyfångad som möjligt är en större smakupplevelse än fryst. Men till och med ett fiskblock som tillagas i en ångkokare bevarar den naturliga smaken.

Det är inte svårt att använda ångkokare men läs först instruktionen om det är första gången. Tekniken gör att maträtten tillreds skonsamt och näringsämnena bibehålls i större utsträckning.

Om vi äter fisk 3 gånger i veckan så ger vi oss själva de fleromättade Omega-3 fettsyrorna som påverkar både hjärtat och hjärnan i hälsofrämjande riktning. Ät minst 300 gram fisk under veckan.


Hitta MSC ( Marine Stewardship Council ) märkt fisk i butikerna. På det viset bidrar vi till att minska utfiskningen i våra hav.





Kravmärkt fisk har skett på ett hållbart sätt samt utförts med säkra metoder
 och det skall gå att spåra var fisken blivit fångad. Alltså ett bra val.



Gör så här:
1. Lägg följande i ca 1 liter vatten: strimlad purjo, morotsslantar, palsternacka i slantar, stjälken från bladpersilja, vitpepparkorn, salt, timjankvist

2. Koka upp

3. Lägg det tinade fiskblocket i insatsen när vattnet med rotfrukterna kokar

4. Ångkoka i 5 minuter

5. Vänd därefter fiskblocket och lägg i morotsstavar

6. Låt ångkoka ytterliggare 5 minuter

7. Lägg därefter i gröna ärtor och körsbärstomater och låt ångkoka ca 5 minuter

8. Stäng av värmen och låt stå i 5-10 minuter.

9. Kontrollera att fisken är färdig. T.ex. om man köper färska fiskfiléer tar det kortare tid.

Sila till sist spadet från grönsakerna. Frys in och använd som buljong till soppa eller annat.
Se innehållsförteckning: Buljong respektive Soppor



Till den här måltiden passar potatismos. Se gärna två varianter i innehållsförteckningen:
Potatismos med selleri
Potatismos med palsternacka

Här kan ta en tur till Lissabon med Amalia!

Inga kommentarer: