Frys gärna inblomkålswoken i småportioner för att senare ha i grytor.
Ett blomkålshuvud skall vara fast och kompakt. Blomkålen är beroende av näringsrik jord. Den utsätts lätt för skadedjur och det bästa är att få tag i ekologisk. Den smakar också bäst. Vi som bor i Skåne kan bl.a. beställa ekologiska grönsaker från Mossagården.
Längst ned kan lyssna när Rosanne Cash och Bruce Springsteen sjunger Sea of Heartbreak
Ingredienser - ca 6 personer:
ca 700 g blomkålshuvud i buketter
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk paprika
1 tsk gurkmeja
2 tsk koriander
1 tsk kanel
1tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk spiskummin
1 tsk malda nejlikor
2 tsk salt
1 tsk brunt socker
3 msk pressad citron
3 msk olja ( raps eller oliv )
6 msk vatten
Gör så här
-Bryt blomkålen i buketter.
-Blanda alla kryddorna och tillsätt därefter citronsaften, oljan och vattnet.
-Vänd ned blomkålsbuketterna och låt dom marineras minst en timma.
-Rör om då och då.
-Hetta upp en gryta med lite olja och låt blomkålsbuketterna wokas långsamt i sin kryddblandning.
Servera till kyckling eller rökt fisk eller använd i en gryta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar