2010-02-23

Blomkål med Orient-touch

Kryddorna till denna wok kan användas i flera andra sammanhang och kan kombineras eller användas var för sig. Har man inte alla kryddorna så tar man de man har tills vidare. Blanda alla de torra kryddorna tilsammans och häll i en tom burk - Kul att ha en egen krydddblandning till hands.
 Frys gärna inblomkålswoken i småportioner för att senare ha i grytor.

Ett blomkålshuvud skall vara fast och kompakt. Blomkålen är beroende av näringsrik jord. Den utsätts lätt för skadedjur och det bästa är att få tag i ekologisk. Den smakar också bäst. Vi som bor i Skåne kan bl.a. beställa ekologiska grönsaker från Mossagården.

Längst ned kan lyssna när Rosanne Cash och Bruce Springsteen sjunger Sea of Heartbreak

Ingredienser - ca 6 personer:
ca 700 g blomkålshuvud i buketter
1-2 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk paprika
1 tsk gurkmeja
2 tsk koriander
1 tsk kanel
1tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk spiskummin
1 tsk malda nejlikor
2 tsk salt
1 tsk brunt socker
3 msk pressad citron
3 msk olja ( raps eller oliv )
6 msk vatten


Gör så här
-Bryt blomkålen i buketter.
-Blanda alla kryddorna och tillsätt därefter citronsaften, oljan och vattnet.
-Vänd ned blomkålsbuketterna och låt dom marineras minst en timma.
-Rör om då och då.
-Hetta upp en gryta med lite olja och låt blomkålsbuketterna wokas långsamt i sin kryddblandning.

Servera till kyckling eller rökt fisk eller använd i en gryta.

Inga kommentarer: