Den som har tryckkokare kan med fördel använda denna för att minska tiden och samtidigt maximera nyttigheterna i potatisen och palsternackan. Båda rotfrukterna innehåller flera vitaminer.
Ekologiska palsternackor går att få året runt och smakar naturligtvis mer. De har en mild något söt smak. Behovet av sötma kommer ofta efter en proteinrik måltid eller när vi är trötta. Palsternackan odlas dessutom på friland och är också ett bra miljöval.
Ingredienser: 2 portioner
5-6 medelstora potatisar
1 palsternacka
2 msk smör
1-2 msk pressad citron eller rivet skal från en tvättad citron
2,5 dl varm mjölk
1 kruka med färsk mejram
Gör så här:
Skala potatisen och palsternackan
Skär palsternackan i mindre bitar och koka mjuka tillsammans med potatisen
Häll salt i vattnet och koka rotfrukterna
Häll av kokvattnet
Klicka i smör och häll varm mjölk över
Pressa i 1-2 msk citron
Salta och peppra
Mixa med elvisp till mos
Rör till sist ner klippt mejram

Tips att servera till – se följande i innehållsförteckning:
Gremolata
Grönkål ( Grönkålsgratäng med lax )
Stekt sill/strömming med sötsur sås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar