2010-02-13

Potatismos med Palsternacka, Citron och Mejram

Det är säsong för potatismos här kombinerad med palsternacka,
lite citron och mejram.

Den som har tryckkokare kan med fördel använda denna för att minska tiden och samtidigt maximera nyttigheterna i potatisen och palsternackan. Båda rotfrukterna innehåller flera vitaminer.

Ekologiska palsternackor går att få året runt och smakar naturligtvis mer. De har en mild något söt smak. Behovet av sötma kommer ofta efter en proteinrik måltid eller när vi är trötta. Palsternackan odlas dessutom på friland och är också ett bra miljöval.



Ingredienser: 2 portioner

5-6 medelstora potatisar
1 palsternacka
2 msk smör
1-2 msk pressad citron eller rivet skal från en tvättad citron
2,5 dl varm mjölk
1 kruka med färsk mejram
salt och peppar


Gör så här:
Skala potatisen och palsternackan
Skär palsternackan i mindre bitar och koka mjuka tillsammans med potatisen
Häll salt i vattnet och koka rotfrukterna
Häll av kokvattnet
Klicka i smör och häll varm mjölk över
Pressa i 1-2 msk citron
Salta och peppra
Mixa med elvisp till mos

Rör till sist ner klippt mejram

För det är väl ingen som använder pulvermos? Bara om man vill betala för tillsatser och aromämnen. Tillsatser är till för att minska och t.o.m. utesluta en rotfrukt eller grönsak. Detta innebär att den näring vi behöver minskar per kalori.

Tips att servera till – se följande i innehållsförteckning:
Gremolata
Grönkål ( Grönkålsgratäng med lax )
Stekt sill/strömming med sötsur sås

Inga kommentarer: