2009-12-20

Basmatiris med saffran och Berberis-bär. Syrligt och gott!

Berberis är en buske med röda avlånga sura bär som lämpar sig som krydda och smaksättare.

De säljs hela och torkade. Det är inte självklart att de går att finna i alla butiker, men det kommer mer och mer. Annars brukar det vara lätt att hitta hos butiksägare från andra länder. Om det inte går att få tag i berberis i ögonblicket så kan man prova att ersätta det med tranbär.

Busken härstammar från Asien men är nu även utbredd i Europa och den finns också i Sverige.

Bären används flitigt i det persiska köket. I Iran kallas bären zereshk. De ger en syrlig pikant smak. Man fräser dem först i smör eller olja tills de blir glansiga utan att få färg. Ris med berberis-bär lämpar sig väl till kyckling och fisk rätter. Här nedan
följer ett recept tillsammans med basmatiris men det går också
som på bilden längst ner tillaga snabbt i pannan med couscous.



Ingredienser: 4-6 portioner

4 dl basmatiris
8 dl vatten
1 tsk salt
1/2 pkt saffran (0,25 g ) ( kan ersättas med gurkmeja )
1 msk hett vatten
1 dl torkade berberis eller tranbär
1 msk smör
1/2 dl hackade pistagenötter

Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
Skölj riset och lägg det i vattnet.
Koka på svag värme 15-20 min tills vattnet har kokat in.
Rör in lite luft i riset och gör några hål med skaftet av en slev eller liknande.
Stäng av värmen och låt riset stå kvar på plattan 15-20 min.
Blanda saffran och vatten och låt det dra en stund.
Blanda det med riset och lägg upp på ett stort fat.
Bryn bären i smör någon minut så de blir glansiga och blanda i.
Garnera med pistagenötter

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm detta låter gott! Detta ska jag testa :)
/Marilyn