2009-12-14

Chili sin Carne

Här är ett exempel på en enkel vegetarisk chili som omsorgsfullt
tillagad smakar alldeles luxuös. Här passar det att kombinera flera olika lökar. Till det har jag valt fyra olika grönsaker och två sorters bönor. Det är viktigt att hitta rätt balans i kryddningen. Därför är det bra om rätten får ”stå till sig” ett tag innan man smakar av för att bedöma ytterliggare kryddning.


Ingredienser ca 6 personer

2 stora gula lökar
½ purjolök
1 rödlök
5 st vitlöksklyftor

1 grön paprika
1 röd paprika
½ aubergine
½ zuccini
8 tomater

½ dl tomatpuré
Ca 1 liter vatten

3 dl aldente kokta kidneybönor
3 dl aldente kokta pintobönor ( alternativ vita bönor )

1msk malen spiskummin
5-6 färska eller torkade chilifrukter beroende på styrka (skrapa ut fröna inuti och krossa därefter skalet i en mortel )
1 tsk cayennepeppar
1msk gurkmeja ( malen eller färsk riven )
1,5 msk malda kaffebönor
2-3 tsk salt
svartpeppar
1 tsk brunt socker

ca 2 dl creme fraiche
ca 1 dl grädde ( visp eller kaffegrädde )
1 bunt persilja till topping

Tänk i steg när den tillagas.
1. Se till att ha aldente kokta bönor färdiga. Jag tycker det är fint att kombinera röda bönor som kidney med svarta bönor, men i receptet här nedan har jag vita och röda.
2. Bryn mjukt de hackade lökarna med olja i en stor gjutjärnsgryta
3. Hacka under tiden grönsakerna och låt dem följa med i grytan
4. Tillsätt tomatpurén, kryddorna och därefter vatten och låt det puttra i ca 45 minuter på låg värme
5. Tillsätt till sist de nästan färdigkokta bönorna och dem koka med i ca 15 minuter.
6. Tillsätt och blanda i creme fraice och grädde före servering
7. Toppa med klippt persilja

Passa på att lyssna på denna klassiker - så långt ifrån dagens idolskapande fabriker. Bob Dylan och Johnny Cash sjunger "Girl of the North Country". Dylans tenorröst och Johnny Cash mörka klang - allt blir magiskt.

Inga kommentarer: