2009-09-14

Tunisisk linssoppa - Tidlös njutning

Dagarna blir svalare och mörkret kommer tidigare om kvällen. Ta en sväng på torget och låt det ta tid. Gläds åt färgerna. Inhandla ingredienser till denna mustiga soppa som är helt vegetarisk med orientkänsla - som Tusen och en Natt.

Baka något gott bröd till soppan. Se exempel:
Baka bullar med sojabönor som degvätska vilket passar bra till soppan men även brödreceptet
Indiskt bröd "Nan"- bakas i stekpanna. Gott till Zuccinisoppa


Tunisisk linssoppa - 4 - 6 portioner


Ingredienser:
3 msk olivolja
6 morötter i slantar
2 stänglar selleri fint skurna
2 gula lökar grovt hackade
5 grovt hackade vitlökslyftor
1 msk malen kummin
2 kanelstänger
2,5 dl rödvin
4-5 tomater,
2 liter vatten
tomatpuré
2,5 dl linser ( röda eller gröna eller hälften av varje )
8 urkärnade hackade katrinplommon
2 dl hackad persilja
Salt och peppar.

Gör så här:
Låt allt det hackade + kryddorna puttra i olja i ca 10 minuter
Häll därefter i vin, tomater, vatten och linser
Koka upp
Sänk värmen och lägg på locket och låt puttra långsamt i ca 1 timme
Tillsätt katrinplommon
Låt puttra vidare i ytterliggare 15 minuter. Rör ned persiljan
Smaka av med salt och peppar.


Låt er introduceras till Oum Kalsoums värld här nedan. Hon var en egyptisk sångerska och räknas inom arabvärlden som en av de främsta, men hennes sång beundras i hela världen.

Inga kommentarer: