2009-05-15

Soppa på squash (Zuccini )

Squash är som en stor gurka och kan i den storleken kan allt ätas, såväl kärnor som skal. Förvaras grönsaken svalt kan den hålla sig i ett par veckor.
Det engelska namnet är zuccini

Squash kan ätas rå i sallader men dess användningsområde har inga begränsningar. T.ex. går den utmärkt att grilla. Dessutom ingår grönsaken i den franska grytan ratatouille.

Squash-soppa
2 potatisar
1gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
salt och peppar
1 gnutta socker ( gärna brun farinsocker )
Gurkmeja eller annan krydda som lockar
2 squash delade i småbitar
Ca 1 liter vatten (undvik buljongtärningar )
1 dl pressad apelsin
½ dl kaffegrädde ( alternativ: vispgrädde )


Hacka potatis och lök och bryn mjukt i olja i en större gryta. Lägg i squash bitarna och låt bryna med. Krydda. Späd strax med vatten och låt ingredienserna koka tills de blir mjuka. Mixa till en krämig soppa. Häll tillbaka i grytan, ta i lite grädde för att runda av och koka snabbt upp. Soppan blir godast dagen efter. Ta gärna fram och tina räkor, skala dem och lägg i tallriken före servering. Ät och njut.
Bröd som passar till är Nanbröd - se innehållsförteckning "bröd i stekpanna"

2 kommentarer:

Lisa sa...

Verkligen inspirerande och nyttig blog. Inte bara för ungdomarna. Fniss. Härliga bilder!

marirose sa...

Ja, och det är kul att får kommentarer. Tack!