2009-03-30

Baka bullar med sojabönor som degvätska

                                            Fiberrikt. Proteinrikt. Prisvärt.

Sojabönor:
- för att använda som degvätska i bullar
- kunna frysa in bönorna och använda till sallader

Planering och förberedelse
Dag 1:
 Lägg 1 paket sojabönor i blöt

Dag 2:
- Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt rikligt med nytt vatten
- Koka sojabönorna mjuka i lättsaltat vatten
- När sojabönorna är mjuka eller al dente, ta upp minst hälften och fördela i tillplattade plastpåsar och frys in - sen är det bara att bryta loss lite proteinrika bönor eller kikärtor för att t.ex använda i en sallad.
- Fortsätt koka resten av sojabönorna ännu mjukare. Mixa och späd eventuellt med mer vatten så att det blir en tunn soppa som skall användas till morgondagens degvätska.
- Mät upp 7 deciliter degvätska. Frys in eventuell överbliven degvätska till nästa bakning
- Ställ degvätskan i kylen över natten om du inte vill baka genast


Dag 3: Genomför bakningen

Ingredienser:
Bakplåtspapper
50 gram torrjäst
2tsk salt
½ dl kallpressad rapsolja
1 msk sirap
7 dl degvätska gjord på sojabönor ( se ovan )
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Häll mjöl och salt i en skål och blanda ner torrjästen, men spara ca 2 dl vetemjöl till knådningen. Värm degvätskan till max 42 grader ( 37 grader när färskjäst används ) och häll över de torra ingredienserna. Tillsätt rapsoljan och sirapen. Rör och arbeta ihop degen och tillsätt eventuellt mer av det sparade vetemjölet. Arbeta med träredskap tills degen släpper kanterna. Degen skall kännas smidig. Låt degen jäsa i skålen och täck med en handduk i 30 min.

Häll ut degen på mjölad bänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd delar och rulla till ca 12 stycken bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper . Jäs övertäck i 30 minuter men sätt nu ugnen på 225 grader. Grädda efter andra jäsningen i 15 minuter.

Gott att frysa in. Smakar bra med smör och/eller ost. Passar bra till soppor och sallader eller till kaffet med ost och marmelad.
Degvätska kan också göras på andra baljväxter som t.ex. kikärtor, linser, kidneybönor. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Här är middagen inbakad kan man säga.

Sophunny sa...

jag ska verkligen prova på detta! De jag åt sist hos dig var super goda! Med black eyed beans om jag inte minns fel! mmmmm:)

Leni sa...

Har bakat bullarna ett par ganger nu och anvant roda linser och de blir lika goda och uppsakattade varje gang.
Leni

Energia sa...

Håller på att baka dessa bullar är på dag 2. Med bra planering så känns det som bullarna bakar sig själv =)
Imorgon ska jag baka bullarna *längtar!* Men har en tanke, jag kommer njuta av bullarna med ost och marmelad/sylt. Dessvärre vet jag att sylt innehåller en massa socker otäcka färgämnen och andra ämnen som "konserverar" sylten. Har du något tips på om man kan göra en egen sylt/marmelad själv? Skulle vilja göra hallon och apelsin sylt/marmelad =)
Jag har tittat på ekologisk sylt som verkar innehålla mer "naturliga" råvaror. Men tyvärr är prisskillnaden så hög att jag inte kan välja ekologiskt i detta fall =(
Tack för en underbar blogg med alla dess värdefulla tips, idéer och recept!