2009-09-21

Motion - Fysisk aktivitet - Rörelse

God mat och trivsam motion går hand i hand. Motionera gärna i naturen som på stranden, i skogen eller parken. Klä dig efter vädret och se fördelarna med frisk luft och att anpassa träningen efter egen takt. Promenader och jogging kräver inga redskap. Däremot kräver fötterna bra bekväma skor. Skor bör bytas efter ca 150 mil eller efter 1,5-2 år. För kvinnor är det viktigt med en stadig sportbh.

Ekonomi
En del kommer igång med hjälp av att köpa ett träningskort för säsongen men det finns också de som spenderar dessa pengar utan att nyttja sin aktivitet och ambitionen faller i glömska efter 1-2 ggr.


Ett sätt att öva sig på egen hand är att lägga in aktiviteter som just är kostnadsfria. Börja t.ex. med promenader.

Variera dessa genom att:
- promenera i behaglig men frisk takt i 1-2 timmar
- promenera raskt i en halvtimme
- promenera i kuperad terräng
- promenera i uppförsbackar varvat med plant
- går det bra och det känns lockande så investera i ett par stavar


Variera jogging
- välj olika antal km ett par ggr i veckan
- stanna mitt i joggingen när du blivit varm och stretcha
- man kan också varva jogging och promenad
- lägg in ruscher så att hjärtat får arbeta
- hitta små uppförsbackar

Stanna upp och lägg in styrketräning i promenad och
joggingpassen när kroppen blivit varm. Flera rörelser kräver inga instrument. Utnyttja den egna kroppens tyngd. Tänk på hållningen, den skall vara upprätt och avslappnad – som om någon drar ett snöre genom hela kroppen uppåt. Ryttarens hållning i sadeln är något att eftersträva.


Gymnastikprogram
- lägg övningar varje morgon 10-15 minuter
- investera eventuellt i ett gummiband ( exetube ), hopprep eller en rockring.

Skapa ett schema och skriv upp i en anteckningsbok dagligen vad som åstadkommits. Försök att träffa vänner och bekanta för promenader eller andra aktiviteter. Då sparar man tid genom att kombinera såväl motion som det sociala. När motion prioriteras och blir ett naturligt inslag i vardagen kan man också överväga att betala för en aktivitet.

Att hålla sig i fysisk form är en färskvara och kan inte lagras. Regelbundenheten är avgörande. Det är mycket individuellt vad som passar en. Att variera aktiviteterna har betydelse eftersom kroppen vänjer sig och behöver nya utmaningar. Det handlar dock inte om att bli övertränad.

Människan är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv. Det är aldrig för sent att börja motionera. Även en som är 70 år och börjar träna får bättre hälsa. Således oavsett ålder kan man oftast vara fysiskt aktiv och även om man har en sjukdom/handikapp.

Vardagsmotion är lika viktigt som att äta och borsta tänderna. Vilken form av träning man väljer spelar inte så stor roll. Viktigare är att man motionerar regelbundet. Det är bra om man väljer något som gör att man tränar både konditionen för att orka mer samt aktivera musklerna så att rörligheten och balansen förbättras.


Cykla, simma, dansa.
Man behöver inte hårdträna för att hälsan ska bli bättre. Även sådant som trädgårdsarbete, snöskottning, dammsugning eller regelbunden cykling till jobbet ger en viss fysisk aktivitet. Helst ska man försöka vara fysiskt aktiv minst en timme varje dag. Man kan exempelvis välja att gå några hållplatser på väg till eller
från jobbet eller ta trapporna i stället för hissen eller rulltrappan.

Om man slutar motionera, kanske i samband med en förkylning så ska man inte få dåligt samvete, utan ta nya tag så snart som möjligt igen.

För författaren –har kampdans-sporten Capoeira blivit en favorit. Se filmklipp

Inga kommentarer: