2009-08-15

Hemmalagad pizza - konkurrenskraftig

Det är få pizzor som går upp mot en hemmagjord. Fördelen är att själv få kombinera och välja sina råvaror och samtidig undvika onödigt mycket fett. Denna pizzan lagas i braspanna och det som blir över kan frysas in i bitar och är lämpligt att ta med sig på bussen, till jobbet eller picknicken.

Ingredienserna kan varieras i det oändliga. Ta gärna tillvara säsongsgrönsaker men tänk på att en del vinner på att tillagas lätt. I det här exemplet steker jag lök och svamp innan de läggs på som fyllning

Tillbehör:
Bakplåtspapper
Braspanna med kanter

Ingredienser – räcker till en braspanna i ugnen
50 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 l vetemjöl

Gör så här:Smula jästen i en bunke
Värm vattnet till 37 grader ( fingervarmt )
Häll vattnet över jästen så att det löser sig
Tillsätt olivolja och salt i degvätskan
Arbeta in mjölet lite åt gången tills degen blir slät.
Arbeta degen vidare på mjölat bakbord tills den känns smidig
Lägg tillbaka den i bunken och låt den jäsa 30 minuter ( tänk på att den skall jäsa dragfritt och rumsvarmt )
Ta upp degen på bakbordet efter jäsningen och knåda den.
Kavla ut den till en stor ganska tunn fyrkant med hjälp av brödkavel så att den kan täcka en ugnsplåt med kanter
För över pizzadegen på en bakpappersklädd plåt
Forma degen så att den även täcker kanterna.
Förbaka pizzadegen i 5 min på 200 grader och låt därefter svalna.
Gör under tiden fyllningen

Fylling
4 dl tomatsås ( se avsnittet ”Låt tomaterna gästspela i köket” 2009-07-05 )
2 gula lökar ( eller kombinera med purjolök )
4 st vitlöksklyftor
Ca 300 g färska champinjoner
3 tomater
½ hg salami
Svartpeppar
Färsk oregano

Gör så här:Bryn löken för sig så att den blir gyllengul
Bryn svampen så att den vätskas ur en smula ( annars blir pizzan vattnig )
Skär tomaterna i små klyftor
Varva lök, svamp och tomater
Peppra och salta ( men tänk på att salamin är salt i sig )
Klipp salamin i bitar och strö över
Klipp över färsk oregano. Riv eller skiva över ost
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Osten skall hinna smälta och få färg.

Servera pizzan med en sallad. Denna innehåller morötter, squash, melon och valnötter

Ingredienser - 4 portioner
4-6 morötter
1 liten squash
1 bit melon
1 dl hackade valnötter
Olivolja

Gör så här:
Skölj och skala morötterna och riv dem grovt
Skölj och skär squashen och melonen i små tärningar
Häll i valnötterna
Häll över lite olivolja

2 kommentarer:

Energia sa...

Denna pizza blir GUDOMLIG!!! Godare och billigare än de pizzor jag ätigt ute. Toppen att göra en egen tomatsås, INGA KONSERVERINGSMEDEL!!
TOPPEN!

Leni sa...

Gav Isabella en kope pizza idag och om den tyckte hon inte. Sa nu blir det att forsoka gora den som vi at hos dig.
Tack for all god sommar mat vi har smaskat i oss pa semestern!