Den är dessutom billig och anses ekologiskt hållbar.
Skrock och folktro:
"På medeltiden stod sillen så tätt i Öresund att man kunde hugga fast yxan där stimmet var som tjockast"
Satsa på stekt sill med en sötsur korintsås. Till detta passar det med hasselbacksmorötter tillsammans med små zuccini, se innehållsförteckning.
Servera med kokt potatis eller ännu hellre med potatismos senare under säsongen.
Stekt sill – 4 portioner
Skrock och folktro:
"På medeltiden stod sillen så tätt i Öresund att man kunde hugga fast yxan där stimmet var som tjockast"
Satsa på stekt sill med en sötsur korintsås. Till detta passar det med hasselbacksmorötter tillsammans med små zuccini, se innehållsförteckning.
Servera med kokt potatis eller ännu hellre med potatismos senare under säsongen.
Stekt sill – 4 portioner
Ingredienser: 
8 st sillfiléer
1 knippe persilja, dill eller gräslök ( eller blanda persilja, dill, gräslök)
1 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
salt och peppar
2 ägg
Gör så här:
Finhacka persiljan /dillen
Blanda rågflingor och vetemjöl i en tallrik och tillsätt salt och peppar
Vispa äggen i en annan tallrik
Skölj och torka sillfiléerna
Vänd dem därefter först i ägg och därefter i mjölblandningen
Lägg samman två filéer med persilja/dill emellan
Stek därefter sillen så att den får ytor och krydda eventuellt mer med salt och peppar
Efterstek i ugnen vid behov ca 5-10 minuter på 200 grader
Korintsås – 4 portioner

8 st sillfiléer
1 knippe persilja, dill eller gräslök ( eller blanda persilja, dill, gräslök)
1 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
salt och peppar
2 ägg
Gör så här:
Finhacka persiljan /dillen
Blanda rågflingor och vetemjöl i en tallrik och tillsätt salt och peppar
Vispa äggen i en annan tallrik
Skölj och torka sillfiléerna
Vänd dem därefter först i ägg och därefter i mjölblandningen
Lägg samman två filéer med persilja/dill emellan
Stek därefter sillen så att den får ytor och krydda eventuellt mer med salt och peppar
Efterstek i ugnen vid behov ca 5-10 minuter på 200 grader
Korintsås – 4 portioner

Korinter kommer från en vinranka har en sötaktig russinliknande smak. Passar till sötsura såser, desserter och bakning. Namnet kommer från staden Korint i Grekland
Ingredienser:
½ dl korinter
4 dl vatten
2 msk smör
Redning:
2 msk vetemjöl
4 msk vatten
Smaksättning:
2-3 msk vit vinäger
1-2 msk brunt socker ( eller sirap )
Ev 2 msk potatisspad
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj korinterna i varmt vatten och koka dem därefter i 2-3 minuter. Lägg i smöret och tillsätt redningen ( mjöl och vatten ihopvispat ). Låt såsen koka ytterliggare 3 minuter. Smaksätt därefter ( testa er fram när det gäller kombinationen vinäger och socker ( sirap )
Salta och peppra
4 dl vatten
2 msk smör
Redning:
2 msk vetemjöl
4 msk vatten
Smaksättning:
2-3 msk vit vinäger
1-2 msk brunt socker ( eller sirap )
Ev 2 msk potatisspad
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj korinterna i varmt vatten och koka dem därefter i 2-3 minuter. Lägg i smöret och tillsätt redningen ( mjöl och vatten ihopvispat ). Låt såsen koka ytterliggare 3 minuter. Smaksätt därefter ( testa er fram när det gäller kombinationen vinäger och socker ( sirap )
Salta och peppra
1 kommentar:
Stekt sill - jättegott....
Och rödbetor - mums...
Skicka en kommentar