2009-08-05

B X 2. Broccoli och Blomkål

Blomkålen och broccolin är väldigt fina just nu och till bra pris. Här presenteras olika kombinationer.
Recepten kan serveras som tillbehör till fisk, tofu, kassler eller kyckling. Passa också på att äta rökt fisk – det är gott i sommartider.

Blomkålssallad med curry och äpplen - 4 portioner

Ingredienser:
1 blomkålshuvud ca 500 g
3 dl kokta kikärtor
4 dl yoghurt naturell
2 st äpplen
2 tsk curry
2 tsk salt

ev 1/2 tsk muscovadosocker
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver

Gör så här:
-Dela blomkålen i buketter och koka dem al dente, ca 3-5minuter ( prova med sticka under tiden ). Låt dem svalna
-Blanda i alla övriga ingredienser och häll över blomkålsbuketterna


Broccolisallad med mandel – ca 4 portioner

Ingredienser – 4 personer
1 stor broccoli eller två små
½ dl mandel ( skålla mandeln och ta av skalet )
1/2 msk finstrimlad vitlök
½ dl riven citronskal
1 msk pressad citron
¾ dl olivolja
½ tsk muscovadosocker

Gör så här:
-Dela broccolin i buketter.
-Skala broccolistammen och skiva den i centimetertjocka skivor.
-Sjud broccolin i lättsaltat vatten ( eller lägg i mikron med lite vatten i botten ca 3-4 minuter )
-Obs. Skölj aldrig broccolin i kallt vatten utan låt den svalna av sig själv.

-Hacka under tiden mandeln grovt
-Hetta upp mandeln kort i en kastrull och rör därefter ner vitlöken och fräs ytterligare en halv minut.
-Vänd ner citronskalet och ta därefter upp blandningen och häll i pressad citron och brunt socker.
-Häll blandningen över broccolin och blanda.

Inga kommentarer: