2009-05-23

Nötter-prisvärda, smakrika och användbara energikällor

Nötter är ett utmärkt mellanmål, samtidigt näringsrikt och praktiskt att ha med sig precis var som helst. Nötter innehåller stora mängder bra fett och är rikt på en mängd olika näringsämnen som protein, fibrer och viktiga fettsyror och anses därför ha positiva hälsoeffekter. En handfull nötter (ca 30 gram) innehåller mellan 170 och 200 kalorier beroende på sort.

Att energiinnehållet i nötter är högt beror på den höga fetthalten. Bra fett är bättre än inget fett alls så länge det äts i små mängder. Som mellanmål, på väg hem från jobbet, under matlagningen, under tiden man letar ett bra matställe, på resan eller utflykten så balanserar dessa godbitar effektivt hungern. Bort med digestive- och ballerina kex när magen kurrar.

Vill man ha något med sötma går det att välja t.ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon eller katrinplommon. Andra snacks är rostade kikärtor.

Den som är allergisk mot nötter eller något annat måste helt avstå!!!

Förvara gärna nötter något svalt så att de inte riskerar att härskna p.g.a. den höga fetthalten För att framhäva smaken i matlagningen kan nötterna rostas innan användning, antingen i ugnen eller i en torr stekpanna. Nötter har många användningsområden som i sallader, wook, varm och kallrätter, bakverk och desserter. Låt fantasin avgöra.

Det finns många intressanta nötter och varianter men här är några av de vanligaste.


Valnötter
Valnötter är rikt på protein, fiber, vitaminer och mineraler. En mäktig smakrik nöt.

Jordnötter
Jordnötter är trots namnet en baljväxt precis som ärtor och bönor. Även jordnöten innehåller bra fetter, protein och fiber.

Cashewnötter
Är ett bra alternativ till jordnötter En njurformad nöt med en mäktig, något söt och smörig smak. Säljs alltid skalade.
Hasselnötter
Hasselnötter är knapriga och har en god nötsmak som passar bra till exempelvis desserter och bakverk. De ger också ett trevligt knaprigt inslag i fruktsallader.

Pinjenötter
– kommer från trädets kottar.
Pinje är rikt på järn, zink, fleromättat fett och protein. De har en mild smak som framträder vid rostning. Går oftast att finna i kyldisken. Relativt dyrt –kostar drygt 20 kr hg, men är en väl värd smakförhöjare. En liten mängd rostade pinjenötter räcker för att toppa en sallad eller strö över laxen. Pinjenötter används även i bakverk och är en av huvudingredienserna i pesto.

Mandel–sötmandel – lägg en mandel i gröten och önska något.
Mandel är ingen nöt utan en stenfrukt. Den har en söt, smörig smak och innehåller stora mängder E-vitamin. Mandel har ett stort användningsområde: bakverk, viktig ingrediens i marsipan och i indisk matlagning. Hel mandel brukar säljas med en ljusbrun hinna, som man ofta avlägsnar innan användning genom skållning. Man lägger då mandlarna i kokhett vatten några minuter tills hinnan mjuknat, varefter den enkelt kan avlägsnas. Vill man sen går den bra att frysa in. Färdig hackad mandel i påsar är dyrt – bättre att hacka själv.

Under en kort säsong på våren/försommaren kan man ibland även hitta färsk mandel i butikerna, plockade innan de blivit fullmogna. Dessa har ett ljusgrönt, luddigt skal och den nästan vita mandeln inuti har ännu inte hårdnat. Smaken är frisk och syrlig.

Inga kommentarer: