2009-03-30

Baka bullar med sojabönor som degvätska

                                            Fiberrikt. Proteinrikt. Prisvärt.

Sojabönor:
- för att använda som degvätska i bullar
- kunna frysa in bönorna och använda till sallader

Planering och förberedelse
Dag 1:
 Lägg 1 paket sojabönor i blöt

Dag 2:
- Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt rikligt med nytt vatten
- Koka sojabönorna mjuka i lättsaltat vatten
- När sojabönorna är mjuka eller al dente, ta upp minst hälften och fördela i tillplattade plastpåsar och frys in - sen är det bara att bryta loss lite proteinrika bönor eller kikärtor för att t.ex använda i en sallad.
- Fortsätt koka resten av sojabönorna ännu mjukare. Mixa och späd eventuellt med mer vatten så att det blir en tunn soppa som skall användas till morgondagens degvätska.
- Mät upp 7 deciliter degvätska. Frys in eventuell överbliven degvätska till nästa bakning
- Ställ degvätskan i kylen över natten om du inte vill baka genast


Dag 3: Genomför bakningen

Ingredienser:
Bakplåtspapper
50 gram torrjäst
2tsk salt
½ dl kallpressad rapsolja
1 msk sirap
7 dl degvätska gjord på sojabönor ( se ovan )
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Häll mjöl och salt i en skål och blanda ner torrjästen, men spara ca 2 dl vetemjöl till knådningen. Värm degvätskan till max 42 grader ( 37 grader när färskjäst används ) och häll över de torra ingredienserna. Tillsätt rapsoljan och sirapen. Rör och arbeta ihop degen och tillsätt eventuellt mer av det sparade vetemjölet. Arbeta med träredskap tills degen släpper kanterna. Degen skall kännas smidig. Låt degen jäsa i skålen och täck med en handduk i 30 min.

Häll ut degen på mjölad bänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd delar och rulla till ca 12 stycken bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper . Jäs övertäck i 30 minuter men sätt nu ugnen på 225 grader. Grädda efter andra jäsningen i 15 minuter.

Gott att frysa in. Smakar bra med smör och/eller ost. Passar bra till soppor och sallader eller till kaffet med ost och marmelad.
Degvätska kan också göras på andra baljväxter som t.ex. kikärtor, linser, kidneybönor. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

2009-03-28

Broccolisoppa

Soppa är nyttigt gott och prisvärt.

Mixerstav är ett måste. Två broccoli huvuden för 10 kr är ett bra pris. Men betala gärna lite mer för att få ekologiskt och obesprutat.
Basen i nästan alla mina soppor är potatis, lök och eventuellt en morot.

Ingredienser:
2 potatisar
1 gul lök
1 morot
Olja
Salt och peppar
1 gnutta socker ( gärna brun farinsocker )
Gurkmeja eller annan krydda som lockar
2 broccolihuvuden delad i småbitar
Vatten (undvik buljongtärningar  eller använd ekologisk buljong)
kaffegrädde ( alternativ: vispgrädde )

Hacka potatis och lök och bryn mjukt i olja i en större gryta. Lägg i broccolin och låt bryna med. Krydda. Späd strax med vatten och låt ingredienserna koka tills de blir mjuka. Mixa till en krämig soppa. Häll tillbaka i grytan, ta i lite grädde för att runda av och koka snabbt upp. Soppan blir godast dagen efter. Ät och njut. Frys in.

Önskas måltiden göras fylligare kan följande värmas i soppan:
Ostkuber, räkor, stekt kryddkorv eller tofu i bitar. Det är bra att ha räkor med skal i frysen. Ta upp ca 10 st, skala och värm med soppan. Mättande.

Receptet kan vara utgångspunkt för flera olika soppor. Experimentera med kryddor och variera. Nedan ges exempel på kryddor att starta med. Använd företrädesvis färska örter i kruka. De flesta färska örter/ kryddor kan också frysas in. Dock inte koriander som förlorar helt i smak.

Blomkålssoppa ( paprikapulver, färsk oregano)
Tomatsoppa ( färsk basilika, hackad persilja, vitlök )
Grönkålssoppa ( riven eller malen muskot )
Morotssoppa ( gurkmeja – finns färsk att köpa – kan frysas – ta fram och riv, färsk eller torkad chili, vitlök )
Porjulöksoppa (rosmarin )
Linssoppa ( curry, vitlök )

Kombinera också flera olika grönsaker som finns kvar i kylen och gör en blandad grönsakssoppa på samma sätt. Önskas en fylligare soppa så tillsätt blötlagda linser som får koka med. Mixa.