2011-03-18

Gyllene Bullar



Degvätska på färskpressad morot och apelsin
Nybakade gyllene bullar med lite skorpa som doftar gott. Här bakade med en degvätska på pressade morötter och apelsin vilket förhöjer näringsvärdet. Dessutom innehåller våra sädesslag andra antioxidanter än de som finns i grönsaker, frukt och bär, men det skall då vara de grovmalda mjölvarianterna. I det här receptet har vetemjölet kombinerats med rågmjöl.

Passa på att njuta när Inessa Galantes gyllene röst sjunger Ave Marie. Klicka längst ned.

Ingredienser degvätska 5 dl:
5-6 färska morötter
2 apelsiner
Degvätska 5 dl
Gör degvätskan så här:

Alternativ1.
Om juicepress finns så använd denna för att få en degvätska av morötterna och apelsinerna
Om det inte inte blir tillräckligt med vätska så späd med vatten eller havremjölk

Alternativ 2.
Koka morötterna
Kör dem i stavmixer
Tillsätt pressad apelsinsaft
Om mer vätska behövs så tillsätt vatten eller havremjölk
Gyllene bullar


Ingredienser – ca 20-25 bullar
50 g jäst
5 dl degvätska på morötter och apelsin + ev. havremjölk
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk muscovadosocker eller brunt socker
3 dl rågsikt
Ca 10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Gyllene bullar med vitaminer
och antioxidanter
Gör så här:
Smula jästen i en degskål
Värm degvätskan till 37 grader (fingervarmt),
Tillsätt salt, olja och socker och rör om tills det löst sig.
Tillsätt mjölsorterna och spara lite av vetemjölet till utbakningen
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen och forma till 24 runda bullar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa i 20-30 minuter på plåt.
För att göra bullarna ännu mer gyllene - pensla med ett ägg
Grädda i 10-15 minuter
Under gräddtiden - öppna kort och spraya vatten så får bullarna en fin spröd yta.
Låt svalna

Jättegott. Ät och lyssna på musiken!

Inga kommentarer: