2011-03-18

Bruna Bönor - Svensk husmanskost

Sött och surt kommer här till sin rätt. Traditionellt serveras bruna bönor med stekt fläsk som ger en jättegod sälta till de sötsura bönorna. Men man kan också välja korv av bättre kvalitet eller kassler.

För vegetarianen kan det passa att knapersteka avrunnen tofu. Servera med grönsallad, gurka och tomat samt rårivna morötter.

Nästan alla bruna bönor i Sverige odlas på Öland, som anses ha klimat och jordmån som passar. Undvik färdigköpta bruna bönor i korvförpackning. Egenhändigt lagade är en smakupplevelse.


Blötlagda bruna bönor
 Bruna bönor kan med fördel förvaras i kylen 3-4 dagar samt går också bra att frysa in.

Ingredienser - 6 portioner
500 g bruna bönor
1,5 liter vatten + 1,5 tsk salt
3 msk sirap
2 msk ättiksprit 12 %
1 msk potatismjöl ( kan bytas ut till polenta )

Gör så här:

Bruna Bönor i sötsur balans

Skölj bönorna och lägg i kallt vatten över natten
Häll på nytt vatten och låt bönorna sjuda tills de blir mjuka i ca 1,5-2 timmar
Skumma av vid behov
Rör om då och då så att bönorna reder sig ( blir "simmiga" )
Tillsätt vid behov potatismjöl eller polenta om bönröran inte blir tillräckligt tjock
Smaksätt med sirap och ättika

Inga kommentarer: