2011-03-26

Svensk ärtsoppa med senap. Punsch? Nej, men gärna en brandy!

Ekologiska gula ärtor
Ärtsoppan räknas som svensk husmanskost. Undvik att köpa färdiga rullar i butikerna och satsa på hemlagat.

Under matlagningen kan ni bekanta er med Conway Twitty. Klicka längst ner.

Ingredienser:
2 1/2 dl gula torkade ärtor
1 1/2 liter vatten
1 hel gul lök
1 morot
Mejram eller timjan

Gör så här:
Hemlagad ärtsoppa
Blötlägg ärtorna 10-12 timmar i rikligt med vatten.
Häll bort blötläggningsvattnet
Lägg ärtor, lök, morot och mejram ( timjan ) i nytt vatten
Koka upp och sänk värmen
Skumma vid behov och ta bort tomma ärtskal
Lägg på lock.
Låt puttra i 2 timmar. Halvera tiden i tryckkokare.
Smaka av med salt.
Tillsätt ev. lite senap i soppan
Späd vid behov med mer vatten.


Ärtsoppa, senap, timjan och brandy
 Ta upp löken och moroten och servera bredvid. Ställ fram flera olika sorters senap och värm lite brandy!

Soppan kan med fördel stå i kylen ett dygn före servering så att smaken blir fylligare. Soppan lämpar sig som storkok och går utmärkt att frysa in.



Inga kommentarer: