2011-03-12

Brasiliansk Kaffegryta med svampar från Mittens Rike

Denna brasilianska gryta sätter verkligen fart på känslorna.
Kaffesmaken är omtumlande.
Stora torkade svampar blir ett bra komplement och kan köpas i de kinesiska livsmedelsaffärerna men även i andra välsorterade butiker. Torkade svampar är en delikatess och ger en extra fyllig smak. Lägg dem hela i grytan så att det får ta plats. Svamparna är dessutom rika på D-vitamin.

Nedan kan ni lyssna på Maria Bethãnia när hon sjunger Marinheiro Só som handlar om den ensamme sjömannen. Se också de färgstarka bilderna från Bahia Salvador.



Torkade kinesiska svampar
Ingredienser 4 personer:

½ kg rostbiff eller högrev ( alternativ ryggfilé )
Salt och peppar
2-3 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
4 hela morötter
1 påse stora torkade kinesiska svampar
4 dl vatten eller ekologisk buljong
3 dl rödvin
3 dl bryggt kaffe


Gör så här:
Lägg svampen i blöt minst en halvtimme innan
Skär köttet i lagom stora grytbitar
Brasiliansk kaffegryta
Strimla den gula löken
Hacka vitlöksklyftorna i bitar
Skala morötterna

Bryn köttet i olja i grytan
Salta och peppra.
Lägg ner lök, vitlök och stek några minuter under omrörning.
Lägg i hela morötter
Späd med vatten eller egen buljong
Låt koka långsamt i ca 1,5 timme ( halvera tiden i tryckkokare )
Efter en halvtimme: lägg i de blötlagda svamparna utan att dela dem

Servera grytan med kokt ris och en fräsch grönsallad med blandade bönor ( svarta, vita eller kidneybönor )

Inga kommentarer: