2010-09-01

Choklad - kladd - kaka med färska hallon och vispgrädde

Denna chokladkaka är en annorlunda kladdkaka. Det bästa är att baka den och uppleva den. Det är både något särskilt både med smaken och konsistensen.

Hallon och choklad i kombination är ett välkännt begrepp - man får tangokänsla. Servera med vispad grädde gärna spetsad med rom eller brandy - häll i ca 2 msk till ca 3 dl vispgrädde - häll i grädden innan den vispas.

Glöm inte bort att vispad grädde går utmärkt att frysa in.

Använd form med löstagbar kant, men det går också bra att baka den i en rund silikonform. Silikonform behöver inte smörjas och bröas. Beträffande silikonform - se innehållsförteckningen Present och julklappstips

Michel Cluizel pulver kan köpas i chokladbutiker och är en förutsättning för smakens genomslag. För oss som bor i Malmö kan vi köpa kakaopulver hos Ahlgrens på Södertull. Naturligtvis kan man även pröva annan kakao.

Efter att ni avnjutit denna läckerhet med en god kopp kaffe så bjud upp till en tango. Hämta inspiration här nedan och se sen filmen: Tangobar med Raul Julia och Valeria Lynch.

Ingredienser:
1 dl vetemjöl special
3 st ägg
0,5 tsk bakpulver
1 dl kakao pulver Michel Cluizel
1-2 msk snabbkaffe eller bryggt kaffe
2,5 dl gräddfil
3 msk smält smör
Skrapet från en vaniljstång
1 msk vattten
1 kryddmått salt ( 1-2 nypor )

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda mjöl, bakpulver, kakaopulver, vaniljskrap och salt i en bunke
Vispa i en lite större skål äggen och sockret
Rör ned gräddfilen och mjölblandningen i äggvispet
Smält smöret i en gryta och tillsätt 1 msk vatten. Rör sedan ner det i smeten
Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, alternativ silikonform
Grädda i 20 minuter

Inga kommentarer: