2010-07-05

Annorlunda jordgubbstårta med karmemummakapslar samt rom och kokos i grädden

Låt jordgubbstårtorna fortsätta ett tag till i sommar - här med krossade kardemummakapslar, rom och kokos!

Nedan kan ni också lyssna på Connie Frances när hon 1959
sjöng Stupid Cupid.

Om kardemummakapslar:
Används ofta i bakverk och desserter men är också vanlig i indisk matlagning.  Kardemumman har sin personliga smakkaraktär och bidrager också till en sällsam sötma. Mald kardemumma förlorar så småningom i smak.

10 hela kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma. Krossa kapslarna i en mortel och skalen är sedan lätta att plocka bort. Jag brukar spara skalen som får fortsätta sprida arom i köket.

Förberedelse: Använd en form med avtagbar kant eller silikonform

Ingredienser två stycken tårtbottnar:
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 ägg
1-2 tsk stött kardemumma
5 dl vetemöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör och socker smidigt
Rör i ägget och kardemumman
Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt växelvis med mjölken
Blanda väl
Smörj och bröa en form eller använd silikonform
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter
Låt svalan på galler och dela den sedan i två delar

Ingredienser fyllning:
1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde
2-3 msk rom
1,5 dl kokosflingor

Gör fyllningen så här.
Mosa mer än hälften av jordgubbarna
Vispa grädden med romen
Spara hälften av den vispade grädden till garnering
När grädden är vispad, rör ner mosade jordgubbar och kokosen
Bred på båda sidor på tårtbottnarna så att det blir en rejäl fyllning
Toppa den översta tårtbottnen med den andra hälften vispgrädde
Garnera med resten av jordgubbarna. Sen är det bara att äta - en kompakt jordgubbstårta.

Inga kommentarer: