2010-07-01

Marinerad rostbiff - kallskuret på sommaren

Kallt marinerat kött är smakligt alternativ på kött speciellt sommartid. Gör marinaden själv så får ni det rätta kryddorna.

Nedan kan ni lyssna på Concrate and Clay - lättsmält sommarmusik.

Förberedelser:
Ställ lergrytan i vatten några timmar innan tillagning eller över natten. Använd stektermometer om det finns tillgängligt.


Ingredienser:
1 kg rostbiff

Gör så här:
Börja med att steka rostbiffen hel i en lergryta utan fett eller kryddor. Sätt eventuellt till lite vatten så att köttet inte bränner fast i grytan. Stek rostbiffen på 125 grader i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 60 grader. Stektermometer är att föredra.

Låt köttet svalna


Blanda marinaden enligt nedan
Ingredienser:
1,5 dl olivolja
1,5 - 2 dl rödvin
Salt och svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl färska örter ( timjan, citrontimjan, mejram, persilja, oregano ) Blanda efter smak.

Skär den avsvalnade rostbiffen i skivor och lägg i marinaden. Låt dra i minst en timme men gärna 1-2 dygn.

Servera med potatissallad, nypotatis, potatisgratäng eller som på bilden med en potatis och grönsakswok.
Tillbehör: Rabarberchutney – se innehållsförteckningen

Inga kommentarer: