2010-05-01

Vår och sommar lockar till sallader

Bönor i salladen
Fördelen med torkade baljväxter är att det inte är säsongsbundet
utan passar utmärkt att förvaras hemma året runt. Eftersom torkade baljväxter även har sin plats i sallader kommer här några tips.



Se först till att ha färdigkokta baljväxter hemma/i frysen. Gör så här:
1. Koka baljväxterna med salt. Använd ungefär ½ matsked per liter vatten.
2. Pröva också att smaksätta kokvattnet. Exempel: ett lagerblad, en skvätt vinäger, en skiva lök. Men baljväxterna är också goda i sig själv.
3. Det är gott att äta bönorna med en aning tuggmotstånd men ju mjukare desto snällare mot magen.
4. Koktiden kan variera. Det bästa är att smaka.
5. 1 deciliter torra bönor eller linser blir ca 2- 3 deciliter färdiglagade.
Frukt och grönt

Läs mer om torkade baljväxter på http://www.risenta.se/


Exempel på FÄRGGLAD SALLAD ca 2 portioner
· 2 dl quinoa ( röd eller vit ) koka enligt beskrivning på paketet
· 1 -2 hackade salladslökar
· 2 dl broccolubuketter kokta eller wokade. Godast al dente
· Ca 10 st körsbärstomater
· Ca 1-2 dl ungnstekt sqaush som hacka
· 1-2 grovrivna morötter
·Halloumiost ( stek i skivor med t.ex. gurkmeja eller paprikapulver ) Skär i kuber
· Ca 2 dl soyabönor eller annan baljväxt


Exempel på hur ingredienserna i sallader kan varieras. Välj efter säsong. Vissa gör sig färska andra al dente eller wokade. Det går att variera i det oändliga.

- Variera: Pasta, nudlar, cous cous, mathavre, quinoa vit eller röd, bulgur, potatis ( låt inte denna del dominera )

-Ost. Halloumiost, grekisk fetaost, mozzarella, hård ost, ädelost

-Lök. Exempel: gul lök,rödlök, purjolök, gul lök, salladslök, charlottenlök, vitlök, gräslök

-Torkade baljväxter som kikärtor, kidneybönor, soyabönor,vita och svarta bönor linser m.fl

-Färska baljväxter tillagas al dente, t.ex. sockerärtor, haricots verts, vaxbönor

- Kål: blomkål, broccoli, vitkål, salladskål, savoykål, kålrot, rödkål, kålrabbi

-Grönsaker al dente eller färska som paprika, morötter, avocado

-Ugnstekt zuccini/squash, aubergine, paprika, tomat, svamp
-Gröna blad som färska spenatblad, romansallad, rossisallad,vitkål

- Protein: stark stekt kryddkorv, salami (eller annan rest från måltid ), rökt lax

-Nötter och dylikt som osaltade cashewnötter, hasselnötter, valnötter, skalad hackad mandel, torkade hackade dadlar, torkade hackade fikon

-Frukt som äpple, päron, apelsin, banan, melon, mango i bitar

- Färska kryddor: basilika, timjan, citrontimjan, oregano, mynta, persilja, riv i färsk gurkmeja eller ingefära alternativt  färsk eller torkad chili


Möllevångstorget
i Malmö

Grundrecept dressing
½ dl olivolja
1-2 msk vinäger
salt och svartpeppar

Dessutom kan följande tillsättas för att variera dressingen: 1-2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk senap, 1-2 msk citron eller lime

Blanda salladen och rör därefter ihop dressingen och häll över strax före servering. Ät med hembakade bullar – se Baka bullar med sojabönor som degvätska i innehållsförteckningen

Inga kommentarer: