2010-05-02

Kryddor - lite för Hemmaodlaren och Nybörjaren

Börja att odla inomhus för att senare sätta ut på balkong eller trädgård. För den som inte har uteplats går det också att odla i fönsterkarmen även om de inte varar riktigt lika länge.
Basilika

Basilika kan med fördel odlas inomhus och kan fylla ett helt kök med sin doft när man rör vid bladen. Basilikan vill ha sol och vatten.

Köp fröpåsar och läs på förpackningen. Det är bara att testa sig fram. Börja med ett par olika påsar om det är första gången. Små plantor skall varken ha för mycket eller för lite vatten. Det kan vara en fördel att lägga singel, krukskärvor eller lecakulor i botten på krukan. Detta ökar luftfuktigheten kring plantan.



Vitlöksklyftor
 Några tips att starta med:
Vitlök: Stoppa några vitlöksklyftor i en kruka och späda blad kommer att sticka upp som gräslök. Gott att klippa i sallad eller på sin måltidstallrik.








Persilja
Persilja: Gror lite långsamt och är en tvåårig växt.










Gräslök


Gräslök: Den tycker inte om att torka ut. Å andra sidan tyder gulnande toppar på för mycket vatten eller näringsfattig jord. När gräslöken blommar så ta bort blommorna så fortsätter den att växa. Gott till matjesillen och nypotatisen.



Sallad
Sallad: Går bra att så i en balkonglåda. Trevligt att ha nära till hands.
På bilden är har jag också satt några blomfröer i en del av lådan.

 
 
 
 
 
Krasse: Mycket lätt att så - det går t.o.m. att odla på bomull. Växer snabbt och är mycket gott att t.ex. som här strö på smörgåsen
 
Krasse
Krasse på
smörgåsen

Inga kommentarer: