2010-05-03

Hemlagad Majonnäs - det är Äkta vara!

Den bästa majonnäsen är hemlagad. Vetskapen om vad som gömmer sig i industriellt framställd majonnäs gör att man lätt avstår att köpa denna.

Således, går det inte att få tag i Krav-märkt majonnäs, så använd receptet nedan – det är ju hur lätt som helst och smakar bäst.

Tänk på följande:
1. Låt alla ingredienserna ha rumstemperatur
2. Vispa i oljan lite i taget, droppvis att börja med, så att den tjocknar i äggulan
3. Ställ skålen stadigt så att du kan vispa och hälla samtidigt
4. Vispa för hand eller med elvisp

Ingredienser:
4 dl olivolja eller solrosolja
2 äggulor
1 msk citronsaft eller ättika
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1-2 msk dijonsenap


Gör så här:
• Låt ingredienserna ha samma temperatur vid starten

• Blanda äggulor, salt och peppar samt senap i en skål

• Tillsätt citronsaften eller ättikan

• Ställ skålen så att den står stadigt då du vispar med en hand och häller olja med den andra

• Tillsätt sedan oljan droppvis och vispa flitigt under tiden

• När äggen och oljan börjar tjockna till en majonnäs går det att hälla oljan lite snabbare under pågående vispning

• Blir majonnäsen för tjock så tillsätt lite vatten

• Det går också bra att köra allt i en mixer

Inga kommentarer: