2010-03-28

Skånsk Kavring

I livsmedelsbutikerna finns gott om fuskbröd men det går att hitta god kavring om man har sina specialbutiker vilket också är värt att betala för.

Annars är valet att baka själv och göra det till en upplevelese. En stor del av tiden jäser degen på egen hand. Det tar mindre än en halvtimme att ta fram ingredienser, blanda deg, knåda och forma limporna. Under tiden kan vi upptäcka artisten Caetano Veloso, här med låten Marinheiro só.

En god kavring till ägg och ansjovis med dill och en skiva citron är en nostalgisk smakupplevelse.

Ingredienser:
6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
1 tsk kummin
1,5 dl sirap
20 g rumsvarmt smör skurna i bitar
1 pkt jäst
5 dl mjölk

Tillbehör: 2 avlånga bakformar ca 1,5 liter. Har ni silikonformar slipper man smörja och bröa formen.

Gör så här:
Blanda mjölsorterna, salt, kummin, sirap och smöret. Finns matberedare så använd detta annars får man jobba för hand
Smula ner jästen och blanda i
Värm mjölken till 37 grader och häll den över övriga ingredienser
Knåda degen ca 15 minuter med matberedare eller 20 minuter för hand
Låt degen vila under bakduk i 60 minuter

Dela därefter degen i två delar och lägg dem i var sin smord form
Låt jäsa under bakduk ytterliggare 60 minuter
Sätt under tiden ugnen på 250 grader
Stick hål i de färdigjästa deglimporna med en sticka
Sätt in formarna i ugnen och sänk samtidigt temperturen till 175 grader
Grädda bröden ca 60 minuter
Ta bröden ur formarna och lå dem svalna på galler

Inga kommentarer: