2010-04-01

Rödbetsgratäng - överraska på påskbordet!

Den här rödbetsgratängen står helt för sig själv om man så vill. Toppad med hasselnötter - riktigt Gott!


 Sträva efter att hitta ekologiska produkter, åtminstone när det gäller rödbetorna. Obesprutade smakar ljuvligt. Gratängen passar också på påskbordet tillsammans med kokta ägghalvor. Servera gärna en klick yoghurt till med en knivsudd wasabi.

Gratängen gör sig vid många tillfällen såväl till fisk och kött. Med sina ingredienser innehåller den flera näringsämne per kalori.

 Ingredienser – 4 portioner
4 rödbetor
3 potatisar
2 rödlökar
100-125 g ädelost
2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk

Salt och peppar
½ dl kallpressad rapsolja
1 knippa persilja
1/2 dl grovhackade hasselnötter
Sätt ugnen på 225 grader.

Gör så här:
Förkoka rödbetorna i mikrovågsugnen i 5-10 minuter beroende på storlek
Skala rödbetor, potatis och lök och strimla i matberedaren ( alternativ rivjärn )
Blanda allt i en skål
Smula i osten och peppra och salta
Häll i rapsoljan och blanda
Häll allt innehållet i en smord form
Koka upp grädde och mjölk hastigt och häll gräddmjölken över rödbetsgratängen
Gratinera i ca 30 minuter
Ta ut gratängen efter halva tiden och dekorera med persilja runt och strö över hackade hasselnötter

Inga kommentarer: