2010-03-23

Potatisgratäng - fransk om ni så vill!

Potatisgratäng har sin plats tillsammans med många rätter, men är ofta ett självklart val till lammsteken. Gratängen kan varieras på flera sätt. Byt ut potatisen mot rotfrukter eller blanda.

Ingredienser:
 Ca 10 stora potatisar
 2 msk smör till formen
4 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
2 dl lagrad ost ( t.ex. lagrad prästost )

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen.
Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och lägg i smord eldfast form
Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, hälften av den rivna osten samt salt och peppar
Häll över potatisen
Strö över resten av osten 10 minuter innan gratängen är färdig
Låt stå i ugnen ca 50 minuter


Alternativ 2 kan erbjuda en saftigare gratäng:
Lägg potatisen i gräddmjölkblandningen och låt sjuda 5-10 minuter ( 2/3 mjölk+1/3 grädde )
Häll upp i en smord ugnsfast form
Häll över riven ost
Grädda i 175 grder i ca 25-30 minuter

Det blir gott oavsett hur man gör. Här nedan kan ni lyssna på Otis Redding när han sjunger " Sitting on the dock of the bay"


Inga kommentarer: