2010-03-24

Lammstek - klassisk med Vitlök och Rosmarin

Lammstek tillsammans med potatisgratäng tillhör mina favoriter.
Ta reda på varifrån köttet kommer och att uppfödaren har bra djurhantering.

Det är klimatsmart att inte äta kött för ofta. Det är framför allt nöt och får släpper ut stor mängd skadliga metangaser. Således minska gärna köttkonsumtionen men välj ekologiskt och svenskt så långt det går.

Lägg lergrytan i blöt i minst 20 minuter.


Ingredienser – ca 4 personer:
Ca 1 kg lammstek
1 kruka rosmarin
6-8 vitlöksklyftor
salt och peppar



Gör så här:
Skölj och torka köttet
Stoppa in vitlöksklyfter och rosmarinkvistar i steken
Gnid in steken med salt och peppar.
Ställ in i kall ugn och sätt den på 225 grader. Låt den stå där i 2 timmar.
Ta ut då och då och vänd steken
Späd eventuellt med mer vatten

Sås:
När steken är färdig så sila skyn för att använda till sås om så önskar
Tillsätt 1 dl grädde till skyn samt salt och peppar
Låt sjuda. Färdigt!










Servera med till exempel röd vinbärsgelé
Potatisgratäng är gott till: Se innehållsförteckning

Inga kommentarer: