2010-03-11

Laxgryta med Ingefära, Limeblad och Kokosmjölk

I den här laxgrytan vill jag framhäva ingefära kombinerat med limeblad. Kryddorna trivs väldigt bra i kokosmjölk. Önskas en gryta med mer sting så tillsätt hackad färsk eller torkad chili samt vitlök.

Tillsammans med sparrisen får man en komplett måltid. Servera med kryddad bandspagetti. Se nedan.

Använd hemmalagad buljong eller ekologiska alternativ för att undvika skadliga transfetter. Koka gärna skalen från skalade räkor och frys in och ha till hands.

Jag brukar köpa en så stor bit lax så att jag dessutom kan skära några laxkotletter och frysa in.

Nedan kan ni också se om ni gillar en av mina musik favoriter:
Lafayette Gilchrist and the New Volcanoes!

Ingredienser 4 personer
½ kg lax
2 gula lökar
Kallpressad rapsolja
3 dl buljong från eget räkspad
Färsk riven ingefära ca ½ dl
Salt och peppar
8 – 10 stycken limeblad
Ca 4-500 gram färsk lax
1 pkt frusen sparris
Ca 0,5 liter kokosmjölk
Ev lite vispgrädde

Gör så här
Skala och hacka löken och fräs den lätt i rapsolja
Tillsätt egen buljong tillsammans med ingefäran och limebladen och låt sjuda i ca 5 minuter
Häll i kokosmjölken
Skär laxen i lagom bitar tillsammans med sparrisen och låt sjuda några minuter
Krydda med salt och peppar

Servera till:
Bandspagetti spetsat med Rivet citronskal och klippt färsk Basilika

Ingredienser:
Bandspagetti
Kallpressad rapsolja
Rivet skal från ekologisk citron
1 kruka färsk basilika

Gör så här
Koka bandspagetti enligt paketet
Häll av vattnet och tillsätt ½ dl rapsolja
Tvätta citronen och riv skalet
Klipp en kruka basilika
Blanda olja, rivet citronskal och klippt basilika i spagettin

Inga kommentarer: