2010-02-27

Viltfärsbiffar med Enbär och Lingon

I det här receptet används hjortfärs ( kan bytas ut mot älgfärs ). Det går också bra att använda oxfärs då kryddorna i sig bidrar till den specifika viltsmaken. Välj i möjligaste mån ekologiskt kött Vilt och nötkött är både protein och järnrikt.

Fördelen med att äta ekologiskt kött är att djurens foder gör att det blir bra fetter av omega-3 typ som är viktiga dels för hjärnans signaler och dels för att göra sig av med slaggprodukter.
Viltkött är även bra val ur naturresurs synpunkt. Fritt betande djur innehåller också oftast mer näringsämnen.
Lingon, ett svenskt bär som kan plockas gratis och ekologiskt under säsongen. Lingon innehåller starka antioxidanter som anses bekämpa tumörceller i kroppen. I färsen kan också lingonsylt användas men notera lingonhalt och låt inte socker och tillsatser dominera.

Längst ner kan ni lyssna på en fransk mini Dylan - Zak Laughed
sjunga Ballad of Celestial Road

Ingredienser 4 personer
400 g viltfärs eller nötfärs ( helst ekologiskt )
2 dl grädde
0,5 dl couscous
8 krossade enbär
1,5 tsk malen kryddpeppar
1 liten rödlök
1 ägg
salt och nymald svartpeppar
1 dl lingonsylt ( eller från djupfrysta lingon )


Gör så här:
Krossa enbären i en mortel
Blanda enbären, cous cous, grädde och lingon och låt svälla ca 10 minuter.
Blanda ner i färsen tillsammans med en riven eller finhackad rödlök
Knäck i ett ägg samt peppra och salta och blanda till en smidig färs
Om den känns torr späd med lite vatten.

Forma biffar efter önskad storlek och ställ kallt.
Förbered tillbehör. Se innehållsförteckning: Potatismos med blomkål och gräslök
Stek biffarna i smör på medelvärme i panna

Servera aldente kokta morötter till eller en sallad.

Inga kommentarer: