2010-01-23

Rödbetsbiffar med Fetaost

Mycket goda biffar och här räcker det att krydda med salt och peppar
för att njuta av den härliga rödbetssmaken som gör sig väldigt bra med fetaosten.

Det är lätt att använda matberedare till rödbetorna men det går även att riva på råkostjärn .

Rödbetsbiffar med fetaost blir en komplett måltid om man t.ex. serverar med ”potatismos med rotselleri” samt
en ”morot-avocadosallad”, se innehållsförteckning.

Använd ekologiska rödbetor om det går att få tag i – det smakar bättre och det är också ett sätt att minska vårt intag av kraftig besprutning.

En fetaost med god kvalitet är Fontanas Feta lagrad i ekfat, men det går även att hitta andra som är kravmärkta.
Undvik färdiga fetaost tärningar och smaktillsatser som bara förstör den syrliga gedigna varan och dessutom är onödigt dyrt.

Den som önskar köttfärsbiffar kan följa receptet och riva en rödbeta i färsen och här går det även att smula i feta om så önskas. Det är dessutom klimatsmart att minska ner på kött, speciellt om köttet dessutom varit utsatt för långa transporter. Svenskt ekologiskt kött från öppna landskap och minskad övergödning är att föredra.

Tips: Om det blir potatismos över så går detta bra att frysa in och ta fram som här när man gör biffar.

För John Lee Hooker -klicka nedan


Ingredienser Rödbetsbiffar – 4 portioner

½ kg skalade rivna rödbetor
2-3 kokta mosade potatisar
1 finhackad gul lök
1 ägg
1 dl smulad fetaost
salt och peppar

Gör så här:
Koka ev rödbetorna en aning så att de blir mjukare att riva
Rör ihop allt till en smet
Tillsätt ev. lite polenta eller mjöl om färsen känns för lös
Forma biffar och stek på bakplåtspapper i ugnen 225 grader
Låt dem stå till sig en stund

Klicka in här och lyssna på John Lee Hookers och hans talking blues i "It serves me right to suffer". John Lee Hooker var afro-amerikan och föddes i Missisipi. Han dog när han var 83 år 2001.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm vad gott det ser ut. Dessa biffar skall jag testa till påsk när jag komemr hem till Sverige och kan få tag på laktosfri feta ost :)
/Marilyn