2010-01-21

Morot och Avocadosallad med pinjenötter - Supersallad!

Den här salladen innehåller mycket vitaminer, mineraler,
nyttiga fettsyror och antioxidanter.

Lite om Avocado:
Nyttigheterna i själva avocadon reglerar kolesterolet, har positiv inverkan på hjärnans aktivitet samt bidrager till att bibehålla hudens elasticitet.

Försök hitta avokado som har ”tunn hals” ( skaft ) då dessa ofta fått mogna på trädet och smakar bättre. En omogen avokado skall mogna i rumstemperatur. Vill man påskynda processen så lägg den i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Är dock avocadon mogen går den bra att förvara i kylskåp. En mogen avocado skall ge efter när man trycker försiktigt med tummen. Undvik att köpa avocados med mycket hårda skal

Välj helst avocado under vinterhalvåret, oktober-april, då den finns importerad från Medelhavsområdet. Övriga delar av året är den mer långväga importerad.

Morötter, som också ingår i den här salladen är ett bra miljöval då svenska ekologiska går att få tag på året runt

Ingredienser - 4 personer

2 avocados skalade och skurna i bitar
3-4 morötter i bitar kokta al dente
1 litet salladshuvud, välj det bästa för säsongen och gärna ekologiskt
2 dl bönor t.ex sojabönor eller kikärtor som kokats i förväg
Rosta pinjenötterna lätt i en panna

Blanda allt i en salladskål utom pinjenötterna
Häll över lite olja, kallpressad rapsolja eller olivolja
Toppa med pinjenötterna

Inga kommentarer: