2010-01-30

Grönsaksbuljong. Enkelt och gott och fritt från glutamat.

Buljongtärningar skall helst vara fria från transfetter och glutamat eftersom de anses döda nervcellerna och kanske till och med vara cancerogena. Många buljongtärningar har inte ens varit i närheten av en råvara.

Bättre alternativ finns och börjar komma mer och mer på marknaden. I hälsokostbutikerna går det att få tag på örtbuljong som är fri från E-ämnen och smaktillsatser. Dessutom lär Knorrs Fond du Chef vara ett acceptabelt val.

Men det går det också att göra sin egen buljong. Då är man helt på den säkra sidan.

Ingredienser: 2 liter grönskaks buljong.
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
½ palsternacka
¼ rotselleri
2-3 kryddnejlikor
Färsk persilja
Färsk eller torkad timjan
1 lagerblad
Eventuellt vinäger eller en skvätt vin
salt
3 liter vatten

Gör så här:
Grovhacka lökarna och fräs i smör
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar och låt fräsa med någon minut.
Häll på vatten
Lägg i alla kryddor
Koka på låg värme i 2 timmar
Skumma vid behov
Sila buljongen.
Frys in det som inte används.

Alternativa grönsaker och rotfrukter: rödlök, vitlök, stjälkselleri, tomat, blomkål, broccoli
Alternativ kryddor: dragon eller använd fantasin

Inga kommentarer: