2010-01-27

Fastlagsbullen finns här! Baka själv!

Det är få butiker som kan tävla med den hemmabakade fastlagsbullen. En rejäl bulle med egen tillverkad mandelmassa samt vispgrädde med äkta vaniljstång är såval ekonomiskt som kvalitetsmässigt att föredra.

Ingredienser fastlagsbullar 15-20 st beroende på storlek:
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker ( eller ½ vitt socker och ½ muscovadosocker )
100g smör
3 dl mjölk
2 ägg (1 ägg till degen + 1 ägg till pensling )
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemummaca 1 liter vetemjöl

Tillbehör:
Hemmagjord mandelmassa, se innehållsförteckning eller föregående inlägg.
Vispad grädde med skrapet från vaniljstång

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker.
Smält smöret och blanda det med mjölken och värm så att det blir fingervarmt.
Häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll därefter i resten av degspadet.
Blanda ner ägget.
Blanda hjorthornssaltet och kardemumman i mjölet
Tillsätt därefter mjölet men spara lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i bunken upp till en 1 timma
Vänd upp degen på bakbordet. Dela degen och forma 12-20 runda bullar (beroende på om du vill ha stora eller små semlor)
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 45 minuter upp till 1 timma
Vispa upp ett ägg med en skvätt mjölk och pensla bullarna
Grädda i 225 grader under 5-10 min. Passa dem noga så att de blir lagom gyllenbruna.
Låt bullarna svalna. Skär av locket.
Lägg en skiva mandelmassa och toppa med vispad grädde.
Lägg på locket.

Jättegott

Inga kommentarer: