2010-01-03

Fisk och skaldjursgryta/soppa. En bra bjudrätt!

Fisk och skaldjur är riktigt gott inte minst med detta goda italienska bröd som bakas i långpanna. Ingredienserna kan ökas och minskas efter antalet personer. Grytan/soppan går bra att frysa. Servera gärna en focacca till - se innehållsförteckning: bröd i långpanna; focaccia.

Ingredienser till 4 personer
- 1 stor gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 morötter i minde stavar
- 2 potatisar i mindre bitar- 1 stor tomat
- 100 gram haricots vert eller sockerärtor (eller hälften av varje )
- 1 dl olivolja- 5dl vatten ( ev. mer om man vill ha mer som soppa )
- ½ - 1 dl pressad saft från apelsin
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk gurkmeja ( kan bytas ut mot saffran )
- 1 lagerblad
- 1 msk färsk finhackad chilifrukt eller 2-3 st torkade som smulas fint ( ta ur kärnorna om hetta vill undvikas )
- 1-2 tsk brunt socker
- salt och peppar

Använd en stor gryta och bryn lökar, morötter, potatis, tomat och haricots vert så att det blir lätt mjuka i oljan.
Späd därefter med vatten och tillsätt övriga ingredienser.
Låt puttra tills att rotfrukter och grönsaker blir lätt mjukt.
Vill man förbereda rätten dagen innan går det med fördel bra att göra detta hit och ställa kallt över natten.

Övriga ingredienser
1 fiskblock valfri sort ( kan ersättas med lax eller blanda t.ex. sejfilé med lax )
½ dl visp eller kaffegrädde
Färska räkor med skal ( ca 250 – 500 gram )

Skala räkorna.
Skär fisken i bitar och låt sjuda i grytan/soppan i 5-10 minuter.
Tillsätt räkorna strax för servering så att de precis blir upphettade. Strö över purjolöksringar som också kan serveras separat på bordet.

Inga kommentarer: