2009-12-31

Annorlunda Nyårslöfte! Se på din tallrik! Vad matar du dina gener med?

Vi behöver inte vara offer för våra gener.
Allt sker i ett samspel.

Ett lugnare liv – låt den enkla hemmalagade måltiden utveckla dina sinnen. Att unna sig matlust och matro. Finn glädjen i att laga varm mat i en god sinnesstämning och att se fram emot måltiden. En ceremoni!

Mat bör inte handla om vikt utan om livslust och att få känna sig pigg, frisk och avstressad. Våra sinnen är en gåva!


Vi är vanedjur! Ät inte skräpmat!
Näringsfattig, söt och fet mat, såsom socker, vitt bröd, chips och dåligt fett är näringsfattig mat.

En måltid med mycket socker och fet snabbmat ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet. Hit hör t.ex. lösgodis, gräddbakelser, pommes frites och feta såser
Det är just transfetter (= industriellt härdat fett ) som är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.

Finn bättre alternativ till barnen än lösgodis!

Frityrsyndromet är ett sjukdomskomplex som drabbar människor vilka lever på snabbmat, pommes frites och läsk. Överskottet av de skadliga fetterna i upphettad frityrolja anses påverka inlärning negativt och bidraga till nedstämdhet.

Den industriprocessade maten med tillsatser och konsistensgivare där smaken fixas på syntetisk väg dödar inte bara våra smaklökar, utan vi äter oss dessutom mätta utan att få tillräckligt med näring.

Ett Nyårslöfte kan vara där vi är noga med maten som vi äter dagligen. Att veta varifrån den kommer och sträva efter ekologiskt och närodlad samt att äta enligt årstiderna. Ekologiskt smakar mer! Att kunna äta en fullgod, näringsrik mat och inte vara beroende av kosttillskott är en belöning värd att sträva efter!

Cellerna behöver en miljö där de kan kommunicera. Vi måste själv skapa förutsättningarna för ett självgående system för kroppens immunförsvar och dess självläkning.


Vad skall vi då äta för att stimulera kroppens friska processer?
De bästa kryddorna är vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili som var och en har stark inflammations dämpande effekt.
Bra kryddor gör att maten håller längre i kylskåpet.

Bra fetter är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfrö olja. Fördelaktiga grönsaker är broccoli, vitkål, brysselkål, lök, morötter, spenat m.m. Välj i möjligaste mån grönsaker som vuxit lokalt och fått mogna på plats.


Tänk på att mat som har lång hållbarhet på hyllan kan ge din kropp kortare hållbarhet och tvärtom.

Tänk på att näringsbristen kan orsakas av storskaliga odlingar där jorden urlakas.

Tänk på att näringsinnehållet kan påverkas av långa transporter.

Livsstilen påverkar släktens framtida hälsa
var rubriken till ett reportage i SDS den 29 december 2009 som presenterade ett tilltagande forskningsområde, Epigenitiken, som studerar hur kemiska förändringar i cellerna styr våra gener.
Epigeniken påverkas av vad vi äter, vilka gifter vi får i oss, om vi
utsätts för stress och andra psykiska påfrestningar.

GOTT NYTT ÅR!!!

Inga kommentarer: